Tratamentul Digital al Parodontozei

posted in: Boli | 1

Una dintre cele mai raspandite afectiuni este parodontoza, sau boala parodontala. Avand in vedere ca, in locul urmarii unui tratament care sa se adreseze cauzelor sale, multi trateaza, constient sau nu, doar simptomele acesteia, parodontoza pare adesea o boala imposibil de vindecat.

Cei mai multi medici dentisti din Romania specializati in tratarea parodontozei incep tratarea acestei afectiuni cu o interventie chirurgicala efectuata la nivelul gingiei, care consta in deschiderea unui lambou. Intentia este de a ajuta gingia sa adere la dinte, prin curatarea tartrului subgingival si a pungilor parodontale. Urmatorul pas este, de obicei, acela de-a insera os artificial in zonele afectate de parodontoza. In acest fel, numarul celulelor regeneratoare din acea zona, si asa putine, scade dramatic. Problema este ca pierderea dintilor bolnavi nu este evitata, ci doar intarziata, iar diminuarea mobilitatii dentare este doar temporara. In fapt, acest curs al tratamentului nu este potrivit si nici eficient pentru parodontoza si, dupa cum arata studiile recente, odata cu deschiderea lamboului, sansele ca pacientul sa isi recapete starea de sanatate dentara scad in mod semnificativ.

Pungile parodontale, placa bacteriana si tartrul subgingival se numara printre cauzele parodontozei care, netratate, pot conduce la aparitia complicatiilor. Tratarea acestora, insa, trebuie sa fie facuta cu grija pentru a se evita distrugerea celulelor regeneratoare, care sunt singurele resurse ale organismului in combaterea parodontozei. Tratamentul corect al parodontozei trebuie sa contina, in mod necesar, si proceduri de stimulare a mecanismului de regenerare al pacientului. Asa cum arata ultimele studii in domeniul stomatologiei, concentrarea celulelor regenerative in anumite zone (aici, cele afectate de parodontoza) poate fi realizata prin aplicarea diverselor tipuri de stimuli de natura electromagnetica.

Tartrul dentar, placa bacteriana si tartrul subgingival pot fi tratate, deci inlaturate, folosind metode de tratament minim invazive: curatarea cu laser a tesuturilor peridentare, detartraj laser. Folosirea unui laser stomatologic de mare putere care sa permita utilizarea pentru tesuturile tari si tesuturile moi deopotriva poate asigura inlaturarea placii bacteriene si a tartrului in totalitate, fara a avea vreun efect nociv asupra tesuturilor inconjuratoare. Fotona Lightwalker este un asemenea laser, folosit in interventii stomatologice de mare finete la clinica stomatologica Dental Mobility din Bucuresti.

Regenerarea tesuturilor afectate, prin sesiuni speciale de tratament, este urmatorul pas in tratamentul eficient al parodontozei (parodontopatiei). Pentru realizarea acestui scenariu de tratament, este necesar un dispozitiv electronic capabil sa emita un camp electromagnetic variabil in intensitati, cu ajutorul caruia fluxul sanguin creste in zona afectata, crestere care duce la sporirea fluxului de celule regenerative. Aceasta tehnica se numeste Electronic Doctor. Eficienta sa a fost dovedita de-a lungul timpului, fiind recunoscuta acum pentru capacitatea de a trata cu succes afectiuni parodontale ca: sangerari gingivale, parodontoza, retractie gingivala, mobilitate dentara.

Reglarea corecta a ocluziei dentare este si ea necesara, daca se doreste reducerea riscurilor de accentuare care planeaza asupra tesuturilor afectate. Fortele de apasare care se exercita intre dinti pot sa devina disproportionate, daca reglarea ocluziei dentare nu este realizata digital.Acest dezechilibru intre fortele de apasare interfereaza cu regenerarea tesuturilor parodontale si, in final, poate spori gradul de mobilitate a dintilor.

Dincolo de beneficiile aduse de folosirea tehnologiei de ultima ora si de profesionalismul si priceperea dentistilor specializati in tratarea parodontozei, faptul ca nu toti dintii pot fi salvati de parodontoza este o realitate. Medicul parodontolog constata care dinti pot fi salvati si care nu, dupa ce evalueaza starea tesuturilor peridentare si gradul de mobilitate dentara. In cazul in care dintii sunt prea afectati, cea mai buna alternativa este inserarea implantelor dentare, astfel prevenindu-se absorbtia osului alveolar in totalitate. Electronic Doctor poate fi folosit si in cazul implantelor dentare, acesta accelerand procesul de oseointegrare a implantului si avand efecte benefice asupra durateide viata a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *