Procesul de imbatranire a organismul afecteaza, in mod inevitabil, si functia vizuala. Odata ce strangem tot mai multi ani peste pragul critic de 40, constatam o diminuare usoara, dar constanta, a acuitatii vizuale. In aceste conditii, focalizarea imaginii la distante mici devine tot mai dificila. Pe masura de nevoia de a purta dioptrii devine tot mai imperioasa, ne confruntam cu tendinta de a indeparta tot mai mult textul, fata de distanta clasica de 30 de cm, pentru a-l putea vizualiza corect si a-l putea citi.
Presbiopia, afectiune cu incidenta tot mai crescuta dupa varsta de 40-45 de ani, este considerata de catre medicii si cercetatorii care activeaza in dimeniul oftalmologiei drept o problema de natura anatomica. Concret, presbiopia nu este incadrata in categoria viciilor de refractie clasice, ci mai mult o dificultate de a vedea de aproape, aparuta pe fondul capacitatii de acomodare a ochiului. Practic, cristalinul, componenta ochiului cu rol de lentila, isi schimba forma, devenind mai aplatizat. Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea de varsta, de unde si necesitatea de a aplica o corectie optica bazata pe un set de lentile progresive.
Expertii oftalmologi au pus la dispozitia pacientilor o serie de metode de a corecta si a preveni, pe cat posibil, avansarea rapida a presbiopiei. Lentilele monofocale, bifocale sau multifocale sunt printre cele mai frecvent utilizate in cazul scaderii putere de acomodare a ochiului. Recomandarea pentru lentilele monofocale sau lentilele progresive variaza, in primul rand, de istoricul medical al pacientului, dar si de stadiul afectiunii sau rapiditatea cu care aceasta evolueaza!
Desi se prescriu ceva mai rar, avand o serie de restrictii pentru unii pacienti, lentilele progresive aduc o serie de beneficii pentru ochi. Iata care sunt acestea:
Lentilele progresive asigura un echilibru perfect la vederea la distanta si la aproape
Ochii astigmatici sau hipermetropi sunt cei resimt, indeaproape, transformarile care insotesc procesul ireversibil de imbatranire a ochiului si de alterare a functiei vizuale. Mai exact, nevoia de a mai apela la un set de lentile pentru distanta ii deternina pe foarte multi medici sa opteze pentru o pereche integrata de lentile. Astfel, lentilele progresive reprezinta o combinatie perfecta care face ca acomodarea ochiului sa fie mai rapida si mai usoara, iar echilibrarea vederii binoculare mai evidenta.
Lentilele progresive ofera o imagine periferica mai buna
In cazul pacientilor cunoscuti cu un istoric al afectiunilor oftalmologice, vederea periferica pare a fi impedimentul cel mai mare pentru o functie vizuala la parametri maximi. Practic, lentilele progresive de ultima generatie au fost create tocmai pentru a imbunatati semnificativ vederea periferica in comparative cu cele conventionale sau ochelarii de vedere.
Designul adaptat multitudinii de nevoi vizuale
Designul este un aspect la care marii producatori de accesorii medicale moderne au lucrat din plin pentru a imbunatati performantele lor si pentru a integra tehnologii moderne, capabile sa raspunda multitudinii de nevoi vizuale. Mai nou, exista lentile special create pentru utilizarea calculatorului, cu o zona intermediara larga pentru citit. De asemenea, exista tipuri de lentile progresive compatibile cu diversele activitati sportive.
De aceea lentilele progresive inlesnesc tranzitia de la zona de distanta spre zona vederii de aproape, iar tranzitia devine mai usoara si mai rapida.
Lasă un răspuns