3 pași esențiali pentru alegerea bicicletei potrivite

posted in: Alte Sporturi | 0

Nu este nimic mai rău în ciclism decât să mergi pe o bicicletă ale cărei dimensiuni nu ți se potrivesc. Dacă bicicleta este mai mică decât trebuie vei arăta caraghios pe ea, dacă aceasta e prea mare îți va fi destul de greu să o manevrezi.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a fi cu un pas mai aproape de alegerea bicicletei portivite este să îți afli dimensiunile: înălțimea, înălțimea interioară a piciorului și, eventual, greutatea.

1. Măsoară-te

Pentru a fi sigur că bicicleta pe care vrei să o cumperi este potrivită pentru înălțimea ta, trebuie în primul rând să stabilești care este lungimea picioarelor tale, măsurate pe interior. Iată cum poți să te măsori corect:

a) Descalță-te în picioarele goale și stai cu spatele drept, lipit de un perete. Depărtează picioarele la o distanță de aproximativ 15 cm și așează o carte sau o bucată de lemn între picioare, ca și cum ai simula șederea pe șaua bicicletei;

b) Cu un centimentru, măsoară distanța de la podea și până exact deasupra cărții sau a bucății de lemn; fă un semn pe perete pentru a-ți fi mai ușor să măsori.

2. Mărimea cadrului

Mărimea unei biciclete se stabilește, de obicei, după dimensiunile cadrului.

Mai departe, mărimea cadrului se calculează în funcție de lungimea țevii care se prelungește în partea superioară cu șaua (seat tube), astfel: center-to-top (măsoară distanța de la mijlocul butucului pedalier și până în punctul în care se unesc țevile care vin de la butucul roții spate până spre șa) și center-to-center (măsoară distanța de la mijlocul butucului pedalier și până la mijlocul ghidonului).

În cazul măsurătorii center-to-top, dacă lungimea interioară a piciorului tău este 85 cm, înmulțește cu 0.67 și vei obține mărimea cadrului tău, astfel: 0.67×85=56,95, adică un cadru de 57 cm. Dacă, însă, cadrul este măsurat center-to-center, înmulțește lungimea interioară a piciorului tău cu 0,65, astfel: 0,65×85=55,25, de unde rezultă că ai nevoie de un cadru de 55 de cm.

În ceea ce privește bicicleta potrivită pentru munte (mountain bike), se recomandă un cadru mai mic cu 10-12 cm decât în cazul unei biciclete de șosea. De exemplu, dacă bicicleta ta de oraș are un cadru de 55 cm (conform măsurătorii center-to-top), pentru un mountain bike ar trebui să alegi un cadru de 43-45 cm.

Din fericire, exista in mediul online un calculator marimi biciclete creat de site-ul www.review-biciclete.ro, care iti va usura alegerea cadrului potrivit pentru statura ta.

3. Înălțimea șeii

După ce ai aflat ce cadru de bicicletă ți se potrivește, poți afla și înălțimea la care ar trebui să fie reglată șaua, înmulțind înălțimea picioarelor cu 0.883, astfel: 85 x 0.883 = 75 cm.

Măsoară această distanță de la mijlocul axului pedalier până în cel mai jos punct al șeii. Astfel vei permite extensia completă a piciorului atunci când pedala atinge poziția cea mai joasă. Pentru că aceste măsurători sunt orientative, nu uita să probezi bicicleta înainte de o cumpăra.

Fiecare individ este unic, așa că alege o bicicletă care să ți se potrivească perfect sau pe care să o poți ajusta în funcție de necesități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *