Adevarul despre organismele modificate genetic

posted in: Nutritionism | 0

OMG – organisme modificate genetic. Acestea pot fi plante, animale, bacterii, drojdii, mucegaiuri, care sunt modificate prin intermediul ingineriei genetice.

Corespondentul termenului în limba engleză este GMO – genetically modified organisms.

Riscurile folosirii alimentelor modificate genetic

Alterarea calității nutriționale a alimentelor, ceea ce va duce la diferențe între alimentele tradiționale și cele obținute din OMG. O precauție suplimentară e necesară în ceea ce privește OMG-urilor în alimentația copiilor.

Potențială toxicitate: prin modificare genetică, produsele alimentare care conțin în mod natural anumite substanțe cu caracter toxic își pot mări acest potențial.

Transfer neintenționat de gene la plantele sălbatice: plantele transgenice cu rezistență mare la insecticide și erbicide se pot poleniza cu speciile sălbatice și pot crea ierburi greu de eradicat în câmpul relativ redus al fermelor mici, care sunt înconjurate de floră spontană.

Potențială alergenitate: produsele alimentare modificate genetic care conțin alergeni, cum ar fi proteinele din arahide, grâu, ouă, lapte, alune, legume, crustacee, pește, moluște etc. pot provoca reacții negative la consumatorii susceptibili la această afecțiune.

Rezistență la antibiotice: la producerea OMG sunt folosiți adesea markeri (gene) prin intermediul cărora se stabilește reproductivitatea rezistenței la antibiotice a recoltelor ce servesc la hrănirea oamenilor și animalelor. Genele marker se pot fi transfera la microorganismele care populează tractul intestinal la oamenii și animalele care consuma alimentele și respectiv furajele modificate genetic. Aceasta duc la creșterea rezistenței la antibiotice a microorganismelor și implicit la slăbirea a stării de sănătate a populației.

Probleme cu masa corporala: din cauza compușilor chimici și-a mutațiilor genetice dintre florile fructelor și legumelor la polenizare se produc modificări periculoase și ireversibile care conduc implict la supraponderabilitate, iar mai apoi din cauza lipsei de activitate fizica datorita locurilor de munca din ce în ce mai stresante și mai sedentare, inevitabil vom ajunge la monstruoasa obezitate. Si ca remediu pentru obezitate va trebuii sa facem cât mai multa mișcare, sa consumam alimente sănătoase, sa ținem dieta (cea mai eficienta in opinia mea este Dieta Dukan). Va recomand și consumul de produse de slabit provenite din fructe naturale.

Sfaturi pentru sănătatea dumneavoastră

Evitați consumul alimentelor care conțin ingrediente modificate genetic. Deși acestea sunt mai mari, se alterează mai greu și arată mai frumoase și, implicit, mai „sănătoase”. În spatele aspectului aproape perfect, se ascund adevărați inamici ai sănătății noastre.

Citiți cu atentei etichetele produselor. Daca găsiți mențiuni de tipul: „Acest produs conține organisme modificate genetic” sau „amidon modificat din porumb”, renunțați la produs în favoarea altuia, care nu conține astfel de ingrediente.

Orice eticheta are între 4 și 5 cifre:

– Dacă produsul are 4 cifre (de ex. 4021), înseamnă că a fost crescut într-un mediu normal, dar nu BIO. Cu toate acestea, produsul NU a fost modificat genetic.

– Dacă produsul are 5 cifre iar prima cifră este 9 (de ex. 96584), înseamnă că este BIO.

– Dacă produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584), înseamnă că a fost modificat genetic.

Lista principalelor alimente despre care se ştie sigur că sunt modificate genetic

  • Porumbul– a fost modificat să-şi dezvolte propriul insecticid. Corporația Monsanto, cel mai mare producător de OMG la nivel mondial, a recunoscut că în SUA jumătate din culturile de porumb sunt modificate genetic. În urma experiențelor de laborator, cercetătorii au observat că șoarecii hrăniţi cu porumb modificat genetic au probleme de reproducere şi fertilitate.
  • Soia– modificată să reziste la erbicide. Hamsterii hrăniţi cu soia OMG au probleme de înmulţire şi o rată ridicată a mortalităţii.
  • Bumbacul– proiectat să reziste erbicidărilor. Mii de fermieri indieni au suferit afecţiuni ale pielii după expunerea la vata de bumbac OMG.
  • Papaya – o varietate rezistentă la un virus a fost introdusă în Hawaii în 1999.
  • Orezul– modificat genetic să conţină o mare cantitate de vitamina A. Se pare că există şi o varietate ce conţine gene umane, care e cultivată pe teritoriul Statelor Unite.
  • Roşiile– au fost modificate pentru păstrare mai îndelungată pe rafturi. Într-un test vizând siguranţa roşiilor OMG, unele animale au murit la câteva săptămâni de la ingerarea unor astfel de tomate.
  • Rapiţa– uleiul de rapiţă se foloseşte la producerea de ulei comestibil şi margarină. Atenție! Şi mierea poate fi produsă din flori de rapiţă modificată genetic.
  • Produsele din lapte– s-a stabilit că 22% din vacile de pe teritoriul Statelor Unite sunt injectate cu hormon de creştere bovin recombinant (modificat genetic) – rbGH. Acest hormon, creat tot de Monsanto, determină vacile să-şi sporească producţia de lapte cu 15%. Laptele provenit de la aceste vaci conţine un nivel ridicat de IGF-1 (Insulin Growth Factors – factori de creştere insulinici). Prin consumul de lapte de la aceste vaci oamenii au căpătat de asemenea IGF-1 în organismul lor. În acest sens, cercetătorii şi-au exprimat îngrijorarea, arătând că nivelurile sporite de IGF-1 în corpul uman sunt asociate cu cancerele de colon şi de sân.
  • Cartofii– în organismul şoarecilor hrăniţi cu cartofi modificaţi cu Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost identificate toxine.
  • Mazărea– identificată ca provocând scăderea imunității organismului la şoareci și la om.

Prin urmare, alegeți cu precădere produsele bio sau românești tradiționale și cumpărați-vă legumele și fructele de la țăranii noștri.

Articol postat de Marius Diaconu administrator al site-ului Diete de Slabit. http://earticole.com/adevarul-despre-organismele-modificate-genetic.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *