Categorii
Automobile

Alegerea anvelopelor perfecte

Aproximativ acum un an de zile in noiembrie data limita pentru soferi sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna , pe piata din Romania era o criza la cauciucurile pentru sezonul rece.
Pretul acelora care se mai gaseau era crescut in ultimele trei luni , iar pentru anumite marci de masini, pretul acestor anvelope ajunsese sa fie chiar dublu fata de anul trecut.
Acum sa vedem cele mai importante criterii in alegrea unei anvelope :
– Dimensiunea anvelopei – de exemplu 195/65R15. Primul numar, 195 in exemplul nostru, reprezinta latimea anvelopei (L) in milimetri (195mm); al doilea numar este valoarea ratei de aspect (aspect ratio in engleza) dintre inaltimea anvelopei si latimea acesteia (H), 65 sugerand ca inaltimea este 65% din latime, adica 126.75 mm. R specifica faptul ca anvelopa are constructie radiala (notatia ZR in loc de R este prezenta pe anvelope cu o constructie ce rezista la viteze de peste 240 km/h). Ultimul numar precizeaza valoarea in toli (inci) a diametrului pe care trebuie sa il aiba janta pe care se monteaza anvelopa (in cazul nostru 15 toli = 381mm). jante care pot fii din diferite aliaje din tabla, jante aluminiu si multe altele.
– Indicele de greutate – indica sarcina maxima pe care o anvelopa o poate prelua in conditii de exploatare. De exemplu, 91 – indica faptul ca anvelopa poate sustine maxim 615 kg si, facand un calcul simplu, sarcina totala a unui autoturism cu toate cele patru anvelope cu acest indice nu are voie sa depaseasca 2460 kg/
– Indicele de viteza – indica viteza maxima la care anvelopa rezista timp de zece minute fara a fi in pericol de a se autodistruge. De exemplu, pentru indicele W, viteza maxima e de 270 km/h.
– MS, M+S, M/S sau M&S (mud and snow) arata ca anvelopa este una all-season, ce se preteaza atat la folosirea pe zapada, cat si pe noroi.
– Simbolul severe snow use vine in completarea notatiei M&S si este prezent pe anvelope destinate mersului pe zapada. Spre deosebire de M&S, care este atribuit anvelopelor ce indeplinesc anumite conditii din punct de vedere al profilului, acest simbol este atribuit in urma testarii anvelopelor pe zapada prin proceduri standartizate.
– „Thread wear” este un indice relativ ce ia valori de la 60 la 600 si, cu cat valoarea este mai mare, cu atat anvelopa va rezista mai multi kilometri.
– Indicele traction poate avea urmatoarele valori: AA, A, B, C (AA fiind cel mai bun), calificand performantele de franare pe asfalt umed.
– Indicele temperature – poate primi drept calificative A, B, C si este o masura a gradului de rezistenta la cresterea de termperatura a anvelopei.
– Codul DOT (ex. DVLU 2105) – ofera informatii detaliate despre locul unde a fost fabricata anvelopa. Ultimul numar al acestui cod, in exemplul 2105, precizeaza data de fabricatie a anvelopei. Prima parte – 21, arata ca anvelopa a fost fabricata in a 21-a saptamana a anului specificat de a doua parte a codului – 07, adica 2007 (in cazul anvelopelor fabricate inainte de 2000, subcodul are trei cifre, primele doua dand saptamana de fabricatie, iar cea de-a treia anul din decada). Este importanta cunoasterea acestei date, deoarece, ca o regula generala, o anvelopa nu trebuie folosita dupa 6 ani de la fabricatie, aceasta degradandu-se in timp, indiferent daca este rulata sau noua.
– Sageata ce indica sensul de rotatie, pentru anvelopele cu profil unidirectional.
– MAX PRESS – indica presiunea maxima pe care o suporta anvelopa.

vadrexim.ro

www.anvelope-jante-auto.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *