Atractii turistice in Milano

posted in: Obiective turistice | 0

Intr-un top de atractii turistice obligatorii in Italia, dupa Roma, se afla si orasul Milano, capitala regiunii Lombardia, al doilea cel mai mare oras italian. Orasul se confunda cu Domul, podiumurile de moda, restaurantele si magazinele de lux. Un mic ghid turistic al obiectivelor ce nu trebuie uitate contine atractiile de mai jos, care, asezate pe o harta cu obiective turistice, arata ca ati putea sa atingeti toate punctele in doua zile.
Duomo este a doua catedrala ca marime din Italia (dupa San Pietro din Roma) si a treia din lume. Constructia in stil gotic a simbolului orasului Milano a durat aproape 500 de ani. Cele opt nave ale catedralei sunt divizate prin 52 de piloni gigantici. In cripta Domului poate fi vizitata Trezoreria Domului, o colectie de monede vechi. Printr-o scara exterioara (919 de trepte) sau cu liftul se poate ajunge pe acoperis. Efortul este rasplatit cu o „padure” de turnulete si creneluri, dominate de statuia Fecioarei Maria, Madonnina, si cu o panorama a orasului si a muntilor Alpi in departare. Daca ajungeti la Dom cu metroul, iesirea in Piazza Duomo ofera o desfasurare spectaculoasa a constructiei pas cu pas, pe masura ce urcati treptele.
Museo del Duomo, aflat in apropiere, in Palazzo Reale, expune in cele 20 de camere obiecte care fac referire la Dom: sculpturi, statui alte obiecte, apartinand unor artisti celebri. Palazzo Reale gazduieste si expozitii de arta (ex. Monet, Picasso).
In Piazza Duomo, unde se afla si Domul, este asezata statuia ecvestra a lui Vittorio Emanuele II, loc de intalnire pentru milanezii care vor sa se indrepte spre Galleria Vittorio Emanuele II. Galleria este printre primele cladiri din Europa construite din sticla si fier. Sub forma unei cruci latine, are in centru un octagon, considerat centrul orasului Milano. Galeria are patru artere, una dintre ele legand Piazza Duomo de Piazza Scala. Galleria Vittorio Emanuele II este renumita pentru numeroasele cafenele, restaurante, magazine (ex. Prada, Louis Vuitton), buticuri si librarii de lux, fiind calea preferata de acces la teatrul Scala. Ideea initiala a arhitectilor a fost ca Galleria sa fie folosita ca loc de cinat dupa iesirea de la spectacolele de la teatrul Scala.
Se spune ca, daca vrei sa te intorci in Milano, trebuie sa te rotesti pe calcai deasupra testiculelor taurului din centrul unuia dintre cele 102 mozaicuri din Galerie reprezentand stema orasului Torino.
Teatrul La Scala este renumit pentru acustica si calitatea artistilor care performeaza pe scena. Deschiderea stagiunii, pe 7 decembrie al fiecarui an, este unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale si sociale ale anului. In interiorul teatrului poate fi vizitat si Museo La Scala.
Palazzo Marino, in apropiere de teatrul La Scala, este considerat cel mai frumos palat privat din Milano, marturie a arhitecturii sec. XVI, fiind si primaria orasului.
Castello Sforzesco a fost initial construit in scop defensiv. Ulterior a fost folosit drept Curte pentru primirea artistilor vremii, pentru ca in prezent sa gazduiasca muzee. In interiorul castelului merita vizitate turnul Filatere, curtile interioare si muzeele care gazduiesc vaste colectii artistice (opere de Bellini si Mantegna). Intrarea este gratuita
Muzeul de Arte Antice gazduieste ultima lucrare (neterminata) a lui Michelangelo (anul 1552), Pieta Rondanini.
Arco della Pace, in apropiere de Castello Sforzesco, a fost construit pentru a celebra victoriile lui Napoleon.
Biserica Santa Maria della Grazie este celebra pentru faptul ca gazduieste fresca lui Leonardo da Vinci, Cina cea de taina. Fresca este celebra si pentru ca a fost pictata cu tempera pe un perete uscat, si nu unul umed, asa cum era tehnica perioadei. Tocmai de aceea lucrarea a inceput sa se deterioreze dupa cativa ani. In perioada 1978-1999 a avut loc ultima restaurare a lucrarii si au fost instalate sisteme de ventilatie menite sa diminueze efectul factorilor daunatori din mediul inconjurator. Pentru a putea vedea opera de arta trebuie facuta rezervare (se poate si online) din timp. Turul se organizeaza pentru grupuri de 25 de persoane si dureaza in jur de 15 minute.
Biserica Sant’Ambrogio a fost construita de Ambrozie, sfantul care patroneaza Milano, si a fost dedicata martirilor crestini. Merita vizitat pentru Altare d’Oro, sub forma de sarcofag, acoperit cu aur, si cele doua clopotnite, Campanile dei Monaci (turnul calugarilor) si Campanile dei Canonici (turnul preotilor). In cripta bisericii se afla osemintele sfintilor Ambrogio, Protasio si Gervasio.
Stadionul San Siro si muzeul stadionului. Colectiile din muzeu, dedicate celor doua echipe care joaca pe San Siro, AC Milan si Inter Milano, contin cupe, tricouri, fotografii.
Viata milanezilor poate fi surprinsa navigand pe canale si plimbandu-sa in cartierul Brera, al carui centru este Pinacoteca di Brera, cea mai prestigioasa galerie de arta din Milano, cu peste 500 de picturi.
Un ghid turistic al orasului Milano ar trebui sa includa si cele mai cunoscute doua destinatii turistice din apropierea orasului: circuitul auto de la Monza (Autodromo di Monza) cu o lungime de 10 km, oraselul Bergamo si lacul Como (al treilea cel mai mare din Italia).
In randul informatiilor turistice de interes se numara si faptul ca exista Milano Card, valabil pentru 24 de ore sau pentru 3 zile. Cumparandu-l beneficiezi de transport public gratuit pentru 24/48 de ore, asistenta medicala gratuita pentru 24 de ore si obtii reduceri – sau acces gratuit in unele zile – la unele obiective turistice.

Follow radu:

Latest posts from

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.