Calculatoare second-hand si refurbished

posted in: Hardware | 0

In era tehnologiei si a echipamentelor computerizate, calculatorul a devenit indispensabil. Acum cativa ani, in periada de inceput 2000, majoritatea persoanelor din clasa medie si mijlocie se gandea la calculator ca fiind un lux, acest lucru schimbandu-se cu rapiditate intr-o periada scurta, acum devenind o necesitate. Aproape totul se face cu ajutorul calculatorului.

Cu toate acestea, nu toti ne permitem achizitionarea unuia nou. Piata din Romania este plina de fel de fel de modele, unul mai performant ca altul, dar si de anunturi cu calculatoare second hand, insa oamenii sunt reticenti datorita tuturor inselatoriilor si „pacalelilor” care apar la orice pas. Nu trebuie sa privim totul chiar atat de pesimist.

Achizitionarea unui calculator second-hand implica destul de multe avantaje care ne pot schimba viziunea, pe langa dezavantaje. Si acum, sa ne gandim pe alta parte, orice lucru implica atat avantaje, cat si dezavantaje.

De exemplu, un calculator second-hand este mult mai ieftin decat unul nou. Depinde de locul de unde il achizitionezi. Marile magazine cu echipamente IT au anumite programe care „recicleaza” calculatoarele vechi, oferind un discount la achizitionarea unui calculator nou. Apoi, le repara sau le imbunatatesc performantele, dupa care le resigileaza si le scot pe piata la preturi deloc de neglijat. Pe langa pretul mic exista si posibilitatea de a primi garantie (bineinteles, termenul nu mai este acelasi ca in cazul unui calculator nou).

Un alt exemplu care poate dovedi utilitatea calculatoarelor second-hand sunt firmele mari, corporatiile, care utilizeaza un numar foarte mare de calculatoare, conectate la servere. Acestea nu achizitioneaza calculatoare noi mereu. Prefera sa incheie contracte cu magazine mari si sa cumpere calculatoare refurbished. Le echipeaza cu soft-urile si programele de care au nevoie angajatii si le pot utiliza ani buni.

Universitatile din Romania nu dispun de fonduri suficiente pentru a utila laboratoarele, si nu numai pe acestea. Astfel, ca si in cazul corporatiilor, se incheie contracte cu anumite firme si se procura calculatoare second-hand care au anumite caracteristici functionale, in functie de destinatie. Aceste firme se ocupa si de mentenanta si inlocuirea pieselor care se deterioreaza in timp datorita uzurii.

Important este locul de unde cumparam calculatorul second-hand. Pentru ca exista foarte multe site-uri cu anunturi de unde se pot achizitiona calculatoare second-hand. Insa trebuie sa fim atenti la astfel de anunturi. In majoritatea cazurilor nu se asigura garantie, iar daca apar probleme ulterioare nu se pot recupera banii si incercand sa facem o economie, ne putem crea o frumoasa „gaura” in buget.

Calculatoarele second-hand sunt o optiune destul de buna, mai ales in vremurile de criza economica pe care le parcurge tara noastra de cativa ani. Daca stim si unde sa cautam si sa le cumparam, atunci putem spune ca suntem foarte castigati. Din proprie experienta, pot spune ca poti efectua la fel de multe operatii ca si pe un calculator nou. Se pot folosi sisteme de operare ca Windows sau Linux, sunt folosite pentru a programa diverse softuri. In concluzie, calculatoarele second-hand sunt achizitii cu acelasi functii ca si cele noi, doar ca la un pret mult mai mic si cu o garantie, bineinteles, pe o perioada mai scurta decat in cazul celor noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *