Categorii
Casa si Gradina

Caracterul treptat al ruperii betonului

In constructii, pe baza studiilor teoretice si experimentale efectuate de diferiti cercetatori s-a demonstrat ca la solicitari monoaxiale, ruperea betonului se produce prin smulgere sau decoeziune dupa directia alungirii maxime.

Caracterul treptat al ruperii betonului, pus in evidenta prin comprimarea compactitatii datorita existentei de microfisuri in beton solicitat la compresiune monoaxiala. S-a demonstrat, experimental, pe diferite cai, dintre care cea mai elocventa este masurarea vitezei impulsurilor ultrasonice.

Masurarea vitezei impulsurilor ultrasonice care strabat in sens transversal o proba solicitata la compresiune si stabilirea limitei de formare a microfisurilor pe baza acestei vizite. In cercetarile amintite s-au facut experimente pe epruvete cubice, cilindrice si prismatice supuse la compresiune. La care s-a masurat viteza de propagare a ultrasunetelor in sens longitudinal si in sens transversal pe masura cresterii incarcarii si deci a efortului unitar de compresiune. S-au folosit doua traducatoare cu cristal de cuart piezoelectric. Acestea au fost plasate pe doua fete opuse ale epruvetei. S-a constatat ca viteza undelor ultrasonore transmise in lungul epruvetei, pe directia solicitarii, ramase constanta pe tot parcursul cresterii incarcaturii. In tot acest timp viteza undelor in directia transversala incarcaturii a ramas constanta numai pana la o anumita treapta de incarcare. Dupa aceasta viteza undelor a inceput sa scada pe masura cresterii incarcarii.

Valorile deformatiilor transversale in momentul constatarii reducerii vitezei undelor sonore au fost de acelasi ordin de marime cu valorile deformatiilor betonului la intindere in momentul aparitiei microfisurilor.

In incercarile efectuate s-a demonstrat influenta formei epruvetei si a conditiilor de incarcare asupra treptei la care incepe microfisurarea. In aceasta situatie se folosesc epruvete incarcate direct prin platanele presei sau folosind garnituri de cauciuc si placaj de lemn pentru a asigura o uniformitate a distributiei eforturilor.

Experimente mai recente au demonstrat ca viteza impulsurilor ultrasonice care strabat transversal epruvete, creste pana la o anumita treapta de incarcare dupa care incepe sa scada.

Daca expunem grafic variatia coeficientului deformatiei transversale, vom observa ca in timp ce viteza de propagare a impulsurilor ultasonice in sens longitudinal creste in mod continuu de la incarcarea zero pana la rupere. Viteza de propagare a impulsurilor in sens transversal creste pana la o anumita treapta de incarcare corespunzatoare efortului stabilit, pentru care se inregistreaza timpul cel mai scurt de trecere al ultrasunetului, dupa care viteza incepe sa scada in mod continuu pana la rupere. Acest fenomen scoate in evidenta in mod clar procesul indesarii materialului in prima etapa a incarcarii prin inchiderea porilor si microfisurilor initiale. Aceasta duce la scurtarea duratei de trecere a impulsului. Daca dupa directia longitudinala procesul continua in acelasi sens si dupa treapta de incarcare corespunzatoare efortului prin inchiderea porilor si microfisurilor initiale. In sens transversal, dupa directia alungirii maxime, incep sa se dezvolte microfisurile initiale, incepe afanarea materialului dupa aceasta directie si viteza impulsurilor scade in mod continuu pana la rupere.

Inceputul microfisurarii poate fi considerat in mod evident la trepte de incarcare corespunzatoare efortului, cand viteza impulsurilor ultrasonice in sens transversal incepe sa scada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *