Care sunt cele mai bune masuri impotriva dezastrelor seismice?

posted in: Arhitectura | 0

Desi Romania nu este o tara cu risc seismic foarte ridicat, o data la 4 decenii tara este zguduita de cate un cutremur mai mare de 7 grade, precum cel din 1977. Partea buna este ca, atata vreme cat constructiile sunt realizate pe baza unor proiecte rezistenta case bine calculate, un astfel de cutremur nu ar trebui sa puna probleme.

Partea proasta insa, este ca multe dintre constructiile din Romania sunt realizate inainte de 1977 si au trecut deja prin mai multe seisme. Acestea au o structura deja slabita iar riscul sa produca pagube materiale si umane foarte mari este unul considerabil.

Conform celor de la ArhiProPub.ro, atat cladirile noi, cat si cele vechi trebuie sa fie supuse atentiei unui proiectant rezistenta si trebuie sa beneficieze fie de consolidare, fie de o constructie bazata pe calcule foarte atente.

Care sunt cele mai bune variante de consolidare?

Exista numeroase solutii de consolidare a cladirilor deja construite, cadre pot mari capacitatea de rezistenta cu peste 50%:

  • Ancorarea cladirii in anumite puncte, in asa fel incat sa beneficieze de o rigiditate si o ductilitate mai mare;
  • Introducerea unor pereti noi din beton;
  • Introducerea unei mase vibrante in antifaza. Spre exemplu, pe acoperisul cladirilor se pot amplasa blocuri de beton care sa se deplaseze in sens invers miscarii cladirii atunci cand apare seismul. Capacitatea de rezistenta creste in mod considerabil datorita unei astfel de solutii;
  • Consolidarea structurii cu fibra de carbon. Aceasta este de 10 ori mai rezistenta decat otelul, insa este si foarte costisitoare.

Educatia este o alta solutie impotriva seismelor

Din pacate, seismele mari nu pot fi prevazute, insa modul de reactie al oamenilor poate sa faca diferenta intre un dezastru mic si unul foarte mare. Educatia privind reactia la seisme este destul de putin dezvoltata. Majoritatea oamenilor cred ca este suficient sa se pozitioneze in tocul usii atunci cand este un cutremur, insa pregatirea trebuie sa fie mult mai complexa.

Astfel, educatia trebuie sa inceapa de la alegerea proiectului pentru constructia casei, in asa fel incat acesta sa faca fata unor solicitari seismice din cele mai mari. De asemenea, specialistii fac urmatoarele recomandari:

  • Adapostirea sa se faca sub o masa rezistenta sau langa un perete interior care face parte din structura de rezistenta a cladirii. De asemenea, capul trebuie sa fie acoperit cu mainile incrucisate pana la incheierea seismului.
  • Aparatura electrica trebuie sa fie deconectata de la retea iar aragazul trebuie sa fie stins. De asemenea;
  • Contrar opiniei comune, sunt de evitat usile, ferestrele si peretii exteriori;
  • Trebuie sa se evite folosirea liftului sau a scarilor pana in momentul in care se opreste cutremurul;
  • Cei care se afla in exterior este bine sa stea cat mai departe de semafoare sau cabluri electrice iar daca se afla intr-un vehicul in miscare sa se opreasca si sa ramana in interior.

O buna parte din educatie trebuie sa se faca si pentru situatiile in care persoanele raman blocate sub daramaturi. Acestea trebuie sa evite sa faca galagie, sa nu se miste dintr-un loc in altul si sa isi acopere gura cu haine sau cu o batista. De asemenea, este bine ca in casa sa existe mai multe truse de urgente, care sa contina conserve, apa si un fluier.

Cu o educatie buna, seismele nu sunt un pericol chiar atat de mare, cel putin nu pentru oameni. Dovada clara este Japonia, unde numarul seismelor mari este unul considerabil, insa cu toate astea, numarul victimelor este unul foarte mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *