Cartile de dezvoltare personala – despre motivatia din spatele lor

posted in: Literatura | 0

Chiar daca in ultimii ani s-a incercat resuscitarea segmentului de carte online de catre unele edituri, piata de beletristica este momentan la nivelul cel mai de jos in care a fost vreodata.

Cu toate acestea, exista totusi un sector in care nivelul vanzarilor a inceput sa creasca simtitor, facandu-si astfel loc chiar si in rafturile micilor magazine de carti din cartierele oraselor, dar cu precadere pe stocurile magazinelor si librarie online.

Despre ce sector e vorba? Ei bine, despre cartile de dezvoltare personala, considerate de unii adevarate panacee si singura modalitate prin care oricine isi poate asigura traiul la nivelul dorit.

Desi in Romania, nume ca Robert Kyosachi, Donald Trump, Bob Proctor erau cunoscute doar in cercuri restranse, odata cu succesul avut de cartile autorilor de mai sus in lumea intreaga, incet-incet, multi dintre oameni au urmat trend-ul si si-au comandat carti ca “The Secret”, “Tata Bogat, Tata Sarac” sau “Cum am devenit bogat”.

Cele mai cuoscute carti de motivare/dezvoltare personala sunt, in general, opere filozofice si religioase care au fost scrise in antichitate sau in Evul Mediu, si care incurajeaza cititorii sa urmeze un stil de viata moral si sa-si indeplineasca potentialul. Iata câteva exemple:

„Bhagavad Gita” – o carte sacra hindusa, scrisa in sanscrita, care incurajeaza practica yoga si auto-descoperirea.

„Confesiuni” de Sfântul Augustin – o carte scrisa in secolul al IV-lea, care relateaza viata si convingerile lui Augustin si incurajeaza cititorii sa se indrepte spre Dumnezeu si sa-si gaseasca scopul in viata.

„Meditatii” de Marcus Aurelius – o carte scrisa de imparatul roman Marcus Aurelius in secolul al II-lea, care incurajeaza cititorii sa-si gaseasca linistea interioara si sa urmeze virtutea.

„Kitab al-Hikam” de Ibn ‘Ata’ Allah – o carte scrisa in secolul al XIII-lea de un mistic musulman, care incurajeaza cititorii sa-si gaseasca calea spre divinitate si sa-si depaseasca ego-ul.

Acestea sunt doar câteva exemple, insa exista multe alte carti vechi care incurajeaza motivarea personala si dezvoltarea spirituala.

Ce-i drept, cand vine vorba de astfel de carti, lumea se gandeste ca in ele vor descoperi cai de imbogatire rapida, sau moduri prin care se poate ajunge pe treptele cele mai inalte ale ierarhiei sociale. Insa de multe ori, acest lucru nu este 100% adevarat iar cititorii sunt deseori dezamagiti.

De ce?

Pentru ca aceste carti au mai mult rolul de a schimba modul de perceptie al vietii in afaceri, sau in cel mai bun caz, prezinta studii de caz ale unor situatii dificile cu care autorii s-au confruntat si peste care au reusit sa treaca aplicand anumite strategii de business.

Si desi vorbim doar de un sector de carte online, acest tip de manuscrise reprezinta dovada vie ca piata de carte inca nu a murit. Trebuie doar ca librariile si editurile sa isi adapteze oferta la nivelul cererii actuale, dar mai ales, trebuie sa se implice in programe de stimulare a cititului si nu sa astepte ca produsele lor sa se vanda singure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *