Categorii
Interprinderi Mici si Mijlocii

Casa de marcat – de la inceputuri pana acum

La inceputul existentei ei, casa de marcat a fost conceputa pentru a impiedica vanzatorii sa-si insele patronul in momentul in care vindeau.

Mai exact, in anul 1870, proprietarul unei cafenele prospere, satul sa aiba castiguri aproape de zero, se hotaraste sa inventeze un dispozitiv prin care spera sa opreasca vanzatorii din a-l mai insela. Aparatul ii reuseste, astfel ca un an mai tarziu, il patenteaza si se apauca sa-l produca la scara industriala. Fiind singurul care distribuia asa ceva, a avut un mare succes. Ulterior, pe parcursul anilor aparatul a fost perfectionat si raspandit in intreaga lume.

In zilele noastre casa de marcat este un aparat electronic ce indeplineste o multime de functii. Deasemenea, comform legii OUG 28/1999, art. 1, alineatul 1, casele de marcat au deveni obligatorii, alaturi de cantare electronice, pentru agentii economici ce desfasoara activitati economice din sfera comertului cu amanuntul sau a prestarii de servicii direct catre populatie.

Astazi, o casa de marcat are functia de memorare a numelui unui articol cu pana la 22 de caractere, fuctia de protejare cu nume de utilizator si parola, cod pentru fiecare articol in parte, cod de bara, grupe de TVA si memorie fiscala interna. Daca este conectata la calculator, numarul produselor ce pot fi memorate, devine infinit.

Asadar, daca vreti sa desfasurati o activitate din cele mentionate mai sus, aveti nevoie sa achizitionati case de marcat si eventual, cantare electronice. Acestea trebuie fiscalizate, la Directia Generala a Finantelor Publice care elibereaza seria fiscala. Abia dupa toate aceste procese, puteti sa va desfasurati activitatea economica in legalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *