Categorii
Servicii

Ce este contabilitatea

Contabilitatea reprezinta, practic, gestionarea tuturor activitatilor financiare care au loc intr-o companie sau institutie de stat, avand ca rol furnizarea de informatii privind productia (atat pe cea obtinuta, cat si pe cea livrata), castigurile realizate si platile efectuate, dar si numarul de obiecte achizitionate si/sau vandute. Ea serveste, in principiu, celor din conducerea companiei/instituriei (fiind factorul cel mai important in luarea deciziilor), dar si organelor de control isarcinate cu verificarea activitatilor financiare ale companiilor private sau de stat.

In mod normal, sunt doua tipuri de contabilitate:

a) cea de gestiune, in care se determina nivelul de performanta al achiztiilor facute. Cei din conducerea firmei primesc informatii detaliate cu privire la pretul de productie/de baza al obiectelor produse/serviciilor prestate.

b) Cea financiara, care se bazeaza exclusiv pe venituri si cheltuieli, informatiile oferite de acest tip de contabilitate fiind folositoare doar celor din conducerea companiei (inclusiv actionarilor sau potentialilor investitori) si organelor de control abilitate.

Fara departamentul de contabilitate sau fara a apela la serviciile unui contabil, o intreprindere nu poate exista din punct de vedere legal, intrucat Legea Contabilitatii prevede ca toate formele de organizare care desfasoara activitati comerciale sa aiba contabilitate proprie. Astfel, e necesar ca toate formele de organizare mai jos sa poata furniza informatii despre activitatea financiara proprie:

  • Societatile comerciale;
  • Regiile autonome;
  • Institutiile nationale;
  • Bancile si societatile corporatiste;
  • Unitatile de asigurari;
  • Persoanele fizice autorizate;

De asemenea, e important de mentionat ca activitatea contabila are la baza un set de principii comune, valabile oriunde in lume, principii in baza carora au loc aceleasi tipuri de controale si aceleasi tipuri de operatiuni cu scopul de a se afla situatia economica a firmei. Principiile care stau la baza acestui domeniu de activitate sunt in numar de 9:

1) principiul continuitatii activitatii;

2) principiul permanentei metodelor;

3) principiul prudentei;

4) principiul independentei exercitiului;

5) principiul evaluarii separate a elementelor active si a celor pasive;

6) principiul intangibilitatii bilantului de deschidere;

7) principiul necompensarii;

8) principiul prevalentei economicului asupra juridicului;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *