De la forme si materiale la stiluri grafice si cerinte de expediere, un design de ambalaj trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, deoarece are o influenta uriasa asupra afacerii tale.Imagineaza-ti urmatoarea situatie: esti pe o strada comerciala, incercand sa alegi o cutie de bomboane de ciocolata de ziua mamei tale.Exista zeci de optiuni posibile: cutii rotunde, pachete mici si multe altele. Problema este ca toate par sa spuna „cumpara-ma”.
Vei compara cu atentie compozitia fiecarei cutii? Probabil ca nu. Vei decide asupra cutiei de ciocolata care arata cel mai frumos si mai atractiv.
Este designul cutiei de ciocolata care iti atrage atentia. A spune ca o cutie este un cadou in sine nu ar fi o exagerare. Este posibil sa fi avut atentia atrasa de un logo, un design elegant sau o forma originala.
Pe scurt, alegerea ta depinde adesea de design de ambalaj.
Ce este designul de ambalaj?
Fie ca este vorba de cutii McDonald’s, ambalaje pentru produse Apple sau chiar pliculete de ceai, vei gasi ambalaje peste tot si le folosesti in fiecare zi.
In functie de modul in care il abordezi, nu exista doar o definitie a designului ambalajelor, ci mai multe. Iata diferitele puncte de vedere:
- Design grafic
- Furnizor de ambalaje
- Marketing
Fiecare dintre ele defineste designul ambalajului intr-un mod diferit. Intelegerea acestor perspective diferite te va ajuta, de asemenea, sa iei decizii cu privire la solutia ta de ambalare.
- Design grafic
Din punctul de vedere al designerului grafic, designul unui ambalaj reflecta identitatea vizuala a unui anumit brand.
Ambalajul nu este doar responsabil pentru atragerea atentiei unui client, ci ofera si informatii despre produse si imbunatateste brandingul unei companii.
- Furnizor de ambalaje
A doua viziune este cea a furnizorului de ambalaje. Fiecare proiect de ambalaj are limite de productie. Sigur, ai putea visa la o cutie care sa preia tema „Titanic” atunci cand se deschide, dar este acest lucru practic/fezabil/scump pentru furnizorul tau?
Mai important, acest ambalaj sofisticat iti va proteja produsul?
Fabricarea include toate aspectele tehnice ale ambalajului, cum ar fi:
- Materiale utilizate si finisaj
- Functionalitate
- Responsabilitatea Eco
- Greutate
- Standarde si reglementari de transport
- Marketing
In cele din urma, ultimul punct de vedere este cel al marketingului. Proiectarea ambalajelor este legatura dintre forma, structura, materiale, culoare, imagini, tipografie si informatii de reglementare cu elemente de proiectare auxiliare pentru a face un produs potrivit pentru marketing.
Solutia ta de ambalare ar trebui sa se concentreze asupra beneficiilor produsului si sa explice in mod clar ce este. In plus, apare si aspectul emotional al marcii. Sa starnesti emotii oamenilor este crucial deoarece atrage atentia si poate duce la o achizitie.
Pe scurt: te-ai diferentiat.
Lasă un răspuns