Ce este domeniul IT si ce cariere sunt disponibile?

posted in: Calculatoare | 0

Te-ai intrebat vreodata ce inseamna cu adevarat “domeniul IT”? Poate ai prieteni care s-au laudat ca lucreaza in IT, si poate ai fost curios ce anume fac zi de zi. Astazi poti afla mai mute pe aceasta tema. Sa-i dam drumul.

Pentru inceput, ce inseamna IT, ce unde vine abrevierea asta? Cele doua literere reprezinta abrevierea termenilor Information Technology (Tehnologia Informatiei).

Aceasta ramura a tehnologiei procura, proceseaza, stocheaza, converteste si transmite informatiile prin utilizarea computerelor. Pentru a evita confuzia cu ,,informatica” sau ,,sistemele informationale” vom face cateva precizari suplimentare cu pivire la desfasurarea activitatii in doneniul IT. Exista doua ramuri principale: Hardware si Software. Prima categorie se refera la partea fizica, tehnica sprea deosebire de a doua, care reprezinta partea logica, aceasta coordononeaza hardware-ul printr-o serie de programe.
Cateva dintre sarcinile unei persoane ce lucreaza in domeniul IT sunt:
1. Managementul datelor – se refera la stocarea si gestionarea datelor in cadrul unei companii.
2. Constructia de hardware pentru calculatoare
3. Proiectarea de software
4. Administrarea sistemelor informationale

Domeniul IT s-a extins in ultimii ani. Daca inainte spuneam ,,IT” si ne gandeam la calculatoare, acum tehnologia a avansat. Industria telefoanelor mobile (smartphone), televizoarele cuplabile la internet, automatizarea automobilelor sunt doar cateva dintre domeniile strans corelate cu domeniul IT. Tocmai din acest motiv, numarul persoanelor care or sa lucreze in acest domeniu este foarte mare.

Trebuie precizat faptul ca pentru a profesa cu succces sunt necesare cateva calitati, cele mai importante fiind inteligenta si creativitatea. Indiferent de ramura aleasa seriozitatea, perseverenta si dorinta continua de evolutie nu trebuie sa lipseasca. Sa nu uitam ca este nevoie si de o pregatire teoretica. Facultatile si cursurile de specialiate ofara multe informatii despre tot ce inseamna domeniul IT, dar fiecare asimileaza in functie de capacitate si dorinta. O buna pregatire teoretica va dezvolta si abilitatile tehnice. O alta calitate ce poate fi dezvoltata este capacitatea de abstractizare. Aceasta este indispensabila pentru partea software. Daca toate calitatile sunt indeplinite exista multe posibilitati de angajare. Angajatorii cauta persoane dornice sa invete. Domeniul IT este probabil singurul in care nu este necesara experienta, ci doar anumite capacitati pe care deja le-am prezentat. Iata o lista cu doar cateva dintre posturile ce pot fi ocupate in domeniul IT.

1. Programator IT
Aceasta functie presupune proiectarea, elaborarea, testarea, implementarea programelor, aplicatiilor software, dar si acordarea de consultanta utilizatorilor. Pentru realizarea unui website de stiri IT avem nevoie de programator, pentru realizarea unui software, a unui joc, neaparat avem nevoie de programator. Cu alte cuvinte, programatorul este persoana indispensabila intr-un proiect care are la baza folosirea unui computer.

2. Analist programator
Domeniul IT este vast si cuprinde mai multe ramuri. Aceasta persoana creeaza rapoarte sau le optimizeaza pe cele noi, intretine si dezvolta aplicatiile pentru uzul intern, creeaza proceduri de stocare, lucreaza in diferite software-uri etc.

3. Inginer de retea
Aceasta parte este putin mai diferita. Candidatul acestui post trebuie sa aiba cunostinte aprofundate depre calculator si nu numai. Trebuie sa fie capabil sa instaleze si sa intretine retele electrice pe circuitele existente, sa se ocupe de cablare si proiectarea retelelor structurale si wireless.

4. Inginer de sistem
Inginerul de sistem asigura instalare si intretinerea echipametelor IT utilizate de ceilalti angajati, instaleaza si configureaza aplicatiile IT pe computer, dar instruieste si personlul cu privire la functionarea echipamentelor.

5. Web designer
Cand vorbim de web desing ne referim in general la realizarea unui site web cu tot ce implica acest lucru.
Domeniul IT este foarte avantajos din multe puncte de vedere. Tehnologia avanseaza foarte mult si tot ce ne inconjoara este legat de tehnologie, iar acest lucru reflecta faptul ca daca nu suntem la curent cu aceste noutati IT, pur si simplu suntem cu un pas in spate si nu reusim sa ne folosim de beneficiile acestei ere a tehnologiei.

Cat despre cariera in IT, este foarte intelept ca fiecare tanar sa detina informatii de baza despre domeniul IT deoarece tehnologia avanseaza atat de mult incat in timp acest domeniu va fi corelat cu aproape orice activitate de pe piata muncii. Este adevarat ca nu este un domeniu usor de invatat si abordat, dar este un domeniu apreciat si cel mai important, in continua dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *