Ce este laptisorul de matca?

posted in: Nutritionism | 0

Laptisorul de matca este produs de albinele doici, compus din secretii ale galndelor hipofaringiene si mandibulare, precum si din alimente (polen). Este destinat hranirii tuturor larvelor in primele 3 zile, iar apoi numai a celor de matca pana la varsta capacirii botcilor.
Sistemul glandular care produce laptisorul de matca este situate in capul albinelor doici, umpland cavitatea dintre creier si peretele frontal al corpului si avand aspectul unui lantisor cu verigi perechi. Desi glandele hipofaringiene sunt divizate in doi lobi (anterior si posterior), numai lobul anterior secreta hrana larvara.
La inceputul anilor cinzeci biologii au fost atrasi de compozitie si mai ales de proprietatile laptisorului de matca. Este intersant faptul ca aceasta substanta, in acelasi timp lapte si saliva, asigura larvei o crestere rapida, iar individului care a fost hranit cu ea, o longevitate ce nu se poate compara cu cea a indivizilor care nu primisera laptisor de matca. A fost subiect pentru o ampla reflectie de cercetari.
Laptisorul de matca este foarte bogat in apa, aproape 80%, iar jumatate din substanta uscata consta din proteine. Lipidele reprezinta in jur de 18% din greutatea uscata, cenusa 2.5%. Fractiunea lipidica a fost mult studiata, ea cuprinde un acid gras specific, acidul hidroxidecenoic,care s-a demonstrate ca are proprietati antibacteriene, antifungice si antigerminative. Fractiunea glucidica a laptisorului de matca este importanta dar fara vreo valoare deosebita. Continutul in vitamine din grupa B este foarte ridicat. Laptisorul de matca este o sursa exceptional de bogata de acid pantetotenic de greutate uscata. Fractiunea proteica a laptisorului de matca cuprinde majoritatea aminoacizilor, fie liberi fie combinati in proteine.
Au fost facute studii detaliate asupra compozitiei laptisorului de matca, dar nu este sigur ca proprietatile biologice puse in evidenta, cu exceptia factorului antibiotic, sunt datorate unor constituenti identificati si doazati cu precizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *