Transportul funerar al corpului unei persoane decedate: tot ce trebuie sa stii
Daca te-ai intrebat vreodata ce face o firma de transport funerar, afla ca aceasta se ocupa de toate etapele organizarii unei inmormantari, de la proceduri administrative pana la finalizarea ceremoniei inainte de inmormantare sau incinerare. Scopul este de a iti permite sa iti experimentezi doliul cu incredere, insotindu-te cat mai bine posibil in acest moment dificil.
Iata o explicatie clara aici cum are loc transportul corpurilor inainte de a fi introdus in sicriu.
Transportul persoanei decedate: un termen care trebuie respectat
Transportul persoanei decedate inainte de punerea in sicriu are loc intre locul mortii (acasa, spital, casa de pensii, etc.) si locul unde va sta inainte de inmormantare, indiferent daca este vorba de o camera de inmormantare sau de casa lui.
Acest lucru permite rudelor sa vina si sa se adune in fata corpului persoanei in timp ce acesta este inca cu fata descoperita. Un moment care poate marca prima etapa de doliu.
In ceea ce priveste procedurile, acesta este un punct strict incadrat de lege.
De fapt, transportul poate avea loc numai in 48 de ore de la deces, cu exceptia unor exceptii specifice – ca in cazul in care se efectueaza o autopsie inainte de indepartarea organului.
Dincolo de aceasta perioada, transportul trebuie efectuat intr-un sicriu inchis.
Conditii de transport: ceea ce spune legea
Conditiile pentru transportul funerar intern al unui corp indeplinesc, de asemenea, mai multe cerinte definite de lege.
In primul rand, decesul trebuie sa fie declarat de un medic, care va elibera un certificat de deces. Acest lucru trebuie sa indice ca decesul nu pune o problema medico-legala si ca decedatul nu a avut una dintre infectiile transmisibile prezente in lista stabilita de lege.
Responsabilul pentru inmormantare are apoi 24 de ore pentru a declara decesul catre primarie. In cazul in care primaria este inchisa la acel moment (in weekend, de exemplu), declaratia trebuie facuta imediat ce se redeschide.
Cererea de transport trebuie facuta in scris de catre responsabilul cu inmormantarea, justificand starea sa civila si domiciliul.
In plus, transportul intre locul decesului si camera funerara poate fi efectuat numai cu conditia ca primaria locului unde va fi transportat corpul sa fie informata.
In cazul in care se efectueaza o autopsie, autoritatea teritoriala competenta va elibera autorizatia de transport, precum si permisul de inmormantare.
In cele din urma, transportul trebuie efectuat prin intermediul vehiculelor mortuare amenajate in conformitate cu reglementarile aplicabile.
Pentru transportul in conditii perfecte, toate vehiculele sunt refrigerate si includ o targa. Corpul decedatului se sprijina pe aceasta targa cu o acoperire sanitara pentru a beneficia de o buna conservare.
In primele ore si zile dupa moartea unei persoane dragi, poate fi foarte dificil sa faci pasii necesari.
Din acest motiv, sfatul este sa suni cat mai curand posibil, astfel incat sa se poata efectua toate procedurile administrative mentionate anterior pentru tine.
Fie ca este vorba despre declaratia de deces catre primaria orasului in care locuia decedatul, cererea pentru transportul cadavrului sau declararea catre primarie a depozitarii cadavrului, firma de pompe funebre se ocupa de tot.
Lasă un răspuns