Ce nu stiai despre termometre

posted in: Vanzari | 1

Termometrul, un instrument prezent in toate casele, ascunde cateva curiozitati pe care nu multe persoane le stiu. Inca de la inventia sa, atunci cand Fahrenheit a decis sa masoare temperatura folosind principiile simple ale fizicii, acest banal obiect a evoluat, ajungand indispensabil in foarte multe domenii. Astazi, avem de ales intre termometre cu infrarosu, multifunctionale sau digitale.

 

Calibrarea unui termometru

Desi pare un proces foarte complicat, ce poate fi facut doar de catre specialisti, calibrarea unui termometru clasic este o actiune simpla si usoara. In fapt, aceasta actiune este chiar necesara a fi facuta, din cand in cand, pentru a ne asigura ca acuratetea datelor masurate este una ridicata. In functie de tipul de termometru pe care il aveti, iata ce trebuie facut:

Termometru clasic: calibrarea acestuia se face prin scaderea coloanei de mercur pana la 0 grade Celsius, prin introducerea instrumentului intr-un vas umlut cu gheata si, mai apoi, prin introducerea sa intr-un vas cu apa calduta, insa nu mai mult de 42 grade Celsius.

Termometru digital: cele mai multe termometre moderne au un buton special pentru acest proces, ce reseteaza temperaturile si parametrii de masurare. Daca al dumneavoastra nu prezinta acest buton, este necesar sa urmariti pasii pentru calibrarea unui termometru clasic.

Lichidul din interiorul unui termometru

Stiinta a facut progrese foarte mari in ceea ce priveste modelele de termometre fara mercur. Cele care au un lichid de culoare albastra contin benzoat de izoamil si colorant, care nu este toxic pentru organism, asa cum se intampla in cazul mercurului. Acestea pot fi depozitate in pozitie orizontala, fara sa fie afectate masuratorile.

Pe de alta parte, cele cu lichid rosu, contin pentan sau xilen, impreuna cu coloranti, si trebuiesc depozitate intr-o pozitie verticala, pentru a fi redus la minim riscul de separare a moleculelor componente.

Variatia temperaturilor si a limitelor

Exista termometre fara mercur a caror acuratete si variatii ale limitelor pot fi usor comparabile cu cele care contin acest element chimic. Totusi, exista si o expceptie.

Pana nu de mult, majoritatea termometrelor fara mercur puteau masura temperatura pana la 260 grade Celsius. Termometrele Brown – Spirit, insa, sunt singurele care pot masura o temperatura de pana la 300 de grade Celsius, insa acuratetea lor nu este foarte buna, la aceasta limita, existand o variatie de ± 5 grade Celsius.

Tipuri de termometre

Multumita dezvoltarii tehnologiei, astazi avem un numar mare de modele de termometre pe piata, dintre care sa alegem. In functie de domeniul de utilizare si gradul de confort pe care il dorim, putem alege, de exemplu, intre termometre pentru copii sub forma de suzeta, cu infrarosu sau flexibile. Acestea masoara temperatura in doar cateva secunde, ceea ce le face foarte sigure pentru sanatatea celor mici, si au o acuratete foarte mare, impreuna cu o memorie a ultimelor temperaturi masurate, astfel incat parintii pot fi siguri de evolutia starii de febra a celui mic si pot lua, astfel, masurile necesare, in functie de aceste rezultate.

Follow Art Content:

Latest posts from

 1. Loredana Baltatescu

  Buna
  Am spart din greseala termometru de perete,lichidul din el este de culoare albastră.
  Nu as vrea sa il arunc,pentru că este aplicat pe lemn și este decorativ.
  Intrebarea mea este …este toxic, precum mercurul ?
  Trebuie să îl arunc….
  Multumesc frumos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.