Ce sunt grasimile si rolurile pe care le au in organism

posted in: Medicamente | 0

Grasimile reprezinta un grup de compusi chimici alcatuiti din acizi grasi si glicerina. Grasimile furnizeaza o sursa de energie usor de obtinut si concentrata; organismul are nevoie de o anumita cantitate de acizi grasi pentru a functiona corespunzator. Grasimea reprezinta aproape jumatate din greutatea uscata a creierului, iar colesterolul reprezinta un sfert.

Acizii grasi esentiali sunt acizi grasi polinesaturati care n pot fi produsi de catre organism, asa ca trebuie furnizati prin alimentatie. Acizii grasi esentiali sunt acidul linoleic si acidul alfa-linolenic. Acestia pot fi transformati in alti acizi grasi polinesaturati, cum ar fi acidul arahidonic si, intr-un grad mai mic, in acid eicosapentenoic si acid decosahexaenic.

Un nou termen a fost adaugat de curand: acizi grasi de tip trans. Acestia sunt produsi rezultati din hidrogenarea partiala, un proces prin care anumiti atomi de hidrogen care lipsesc sunt readusi in grasimile poli-nesaturate.

In organismul uman, acizii grasi poli-nesaturati au un rol important in mentinerea conditiei membranelor celulare si in producerea prostaglandinelor care regleaza numeroase procese ale organismului, inclusiv inflamatiile si coagularea sangelui. Grasimile sunt de asemenea necesare in alimentatie pentru a permite absorbtia vitaminelor liposolubile A, D, K si E si pentru reglarea metabolismului colesterolului in organism. Grasimile bogate in acizi grasi polinesaturati si mononesaturati nu favorizeaza formarea de depozite grase care afecteaza arterele, asa cum fac grasimile saturate.

Acizii grasi saturati se gasesc in special in alimente de origine naturala. Acizii grasi polinesaturati si mononesaturati se gasesc in alimente de origine vegetala si peste. Alimentele de origine animala sunt singurele care contin colesterol.

Colesterolul este un fel de “ruda” a grasimii. Atat grasimea, cat si colesterolul apartin unui grup mai larg de compusi chimici numiti lipide.

Colesterolul ajuta la formarea membranelor celulare si a tesuturilor nervoase. Colesterolul ajuta de asemenea organismul la producerea steroizilor care regleaza asimilarea alimentelor si acizilor din bila necesari digestiei.

Organismul este capabil sa produca suficient colesterol pentru necesitatile sale, astfel incat nu este necesara o dieta bogata in colesterol. Unul dintre factorii care duc la nivele ridicate ale colesterolului din sange, asociat cu riscul de arteroscleroza, este o alimentatie bogata in colesterol.

Sursa: www.forever-aloevera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.