Categorii
Sanatate

Ce trebuie sa stii despre un consult alergologic?

Alergiile sunt motivul pentru care ar trebui sa vii la un consult alergologic

Principalul motiv pentru care omenirea vine la un consult alergologic este chiar alergia, dar ce este aceasta de fapt? Ea se poate defini ca o reactie exagerata, o hipersensiblitate a organismului , impotriva unei substante externe, denumita in general alergen si care este in mod normal inofensiva in cazul altui individ care nu este alergic.

Adesea alergenul principal este unul din urmatoarele: oua, soia, arahide, soia sau lapte de vaca.

Acest tip de reactii ale corpului se manifesta mai concret si prin introducerea unei substante neprielnice pentru sistemul nostru anatomic cum ar fi glutenul. Acest compus chimic va intra in sistemul circulator unde glubulele albe o detecteaza ca pe o substanta dauntoare, lucru ce declanseaza „atacul” care poate avea ca efecte un spectru larg de simptome. Cateva dintre aceste reactii de tip inflamator detectate in cadrul unui consult alergologic ar putea fi:

 • Tuse;
 • Variabilitatea tensiunii;
 • Mancarimi;
 • Inrosiea pielii;
 • Senzatii de sufocare;
 • Stranut;
 • Rinoree apoasa (secretie nazala);
 • etc.
consult alergologic

Ramura medicala pe care se bazeaza un consult alergologic

Ramura principala pe care se axeaza un consult alergologic este, dupa cum sugereaza si numele, alergologia. Aceast subdomeniu medicale se ocupa cu tratarea, prevenirea dar si studiul bolilor si afectiunilor alergice. Varietatea larga de simptome manifestate la o gama larga de alergeni precum si diversitatea sistemului imunitar de la o persoana la alta ii produce medicului specialist un numar impresionant de variabile in privinta diagnosticelor.

Statisticile arata ca din cauza poluarii si a intrarii pe piata a tot mai multor tipuri noi de substante utilizate in toate genurile de produse produce alergii din ce in ce mai dese in randul oamenilor. Un studiu efectuat in aceste sens in anul 2015 se refera la faptul ca aproape 20% din populatia lumii se confrunta cu astfel de boli alergice.

Tratati-va in cadrul unui consult alergologic

Pentru tratarea acestor feluri de boli este necesara o programare la un consult alergologic pentru a identifica in primul rand alergenul. Acest lucru se afla in urma unor tipuri de teste ce se bazeaza pe incercari prin aplicarea diversilor alergeni. Aplicarea lor se poate face in trei moduri diferite:

 • Prin aplicare cutanata (plasarea alergenilor prin picaturi direct pe piele);
 • Injectarea subcutanta (injectarea alergenilor sub piele);
 • Prin aplicarea de plasturi (direct pe piele; poate dura si cateva zile).

Cateva avantaje in cazul unui astfel de consult alergologic constau in faptul ca nu sunt dureoase, sunt foarte usor de efectuat si rezultatele sunt disponibile in cel mult doua zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *