Ce trebuie sa stim despre polen?

posted in: Nutritionism | 0

Un mijloc eficient de a obtine polen crud este prin folosirea colectoarelor de polen.

Polenul recoltat in colectoar, odata uscat, este mult diferit de cel care se poate culege direct de pe staminele florilor. Practic, albina culegatoare nu-si poate confectiona ghemotoacele de polen fara a adauga polenului cules de pe antene un liant care le da coeziune indispensabila pentru a se tine in cosuletele celei de-a treia perechi de picioare.

Acest liant este un ameste de nectar sau de miere cu saliva. Se stie ca aceasta saliva este bogata in enzime si in substante diverse.

Polenul din ghemotoace este deci un produs mixt, vegetal si animal. In consecinta nu este prea usor sa deosebesti, dintre proprietatile polenului din ghemotoace, pe cele care provin de la planta, de cele care provin de la insecta.

La albinele lucratoare picioarele prezinta o serie de dispozitive adaptate care permit insectei curatarea intregii suprafete a corpului si debarasarea acestuia de polenul cu care se acopera in timpul culesului, precum si la confectionarea, dupa aceea, a ghemotoacelor de polen pe care le aduce in stup.
Cand recolteaza polen, culegatoarea rupe cu mandibulele staminele florilor. Ea umecteaza polenul cu nectar. Prima pereche de picioare face toaleta intregii parti anterioare a corpului si aduna polenul retinut pe peri.

A doua pereche de picioare recolteaza polenul care se gaseste pe torace si in regiunea ventrala. De asemenea, preia polenul care a fost recoltat de prima pereche. Polenul este adunat de peria care se gaseste pe primul articol tarsian. El este apoi transferat in cosuetele de pe a treia pereche de picioare, pe doua cai diferite. O mica cantitate poate ajunge direct, deoarece a doaua pereche este folosita pentru a presa si copacta polenul din cosulete.

Dar cea mai mare parte este intai transferata pe periutele de polen ale fetei interne a celei de-a treia perechi. Unul din piocarele celei de-a doua perechi si pe urma celalalt sunt prinse alternativ intre tarsele celei de-a treia perechi si trase in sus, pieptanand astfel polenul de la a doua pereche. Polenul mentinut de periutele tarselor este apoi transferat in cosulete.

Peria de polen a unui picior este razuita de pieptenele piciorului opus. De pe fata interna, polenul este impins catre fata externa, deci catre baza cosuletului. Orice polen nou colectat este impins peste cel precedent si astfel polenul urca de-a lungul tibiilor, unde se acumuleaza sub forma de ghemotoace.

Masa de polen este mentinuta pe loc de perii lungi si curbati aflati pe margine. Toate aceste miscari sunt atat de rapide incat a trebuit sa fie filmate si descompuse pentru a intelge cum isi face albina ghemotoacele de polen.

Evident consumul de Polen granule in doze zilnice, care nu depasesc cateva zeci de grame nu este de natura sa acopere nevoile alimentare ale unui adult. Dar poate sa aduca un aport de vitamine si sa completeze deficitul unei alimentatii neechilibrate.

Actinea polenului asa cum rezulta ea din cercetarile efectuate, nu se poate explica prin prezenta unui constituent sau altul.

S-a pus in evidenta o actiune foarte important a polenului in crestere, o actiune certa asupra formulei sanguine si o actiune antibiotica care se manifesta in special asupra colibacilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *