Categorii
Turism

Cele mai importante traditii in Maramures

Cele mai importante traditii in Maramures Maramuresul este simbolul satului arhaic, iti creaza impresia ca intri intr-o alta lume in care simti ca timpul s-a oprit in loc. In Maramures vei cunoaste cele mai importante traditii din toate timpurile. Accesand Neydamn vei avea parte de informatiile de care ai nevoie pentru a-ti cunoaste tara si pentru a stii unde trebuie sa mergi in vacanta daca vrei sa ai acces la cultura si la istorie.

Neydamn – locul in care gasesti toate informatiile de care ai nevoie.

In perioada sarbatorilor de iarna obiceiurile maramuresenilor au origini stravechi. Ziua Sfantului Nicolae marcheaza inceputul sarbatorilor de iarna . In perioada Craciunului se incep pregatirile pentru colindat, curatenia in gospodarie dar si impodobitul bradului si prepararea bucatelor traditionale. In Ajunul Craciunului se varuiesc pomii iar copii trebuie sa manance dovleac ca sa fie rumeni in obraji tot timpul anului. Pomul de Craciun se impodobeste in aceasta perioada cu nuiele de salcie , hartie colorata si salbe pe care sunt insirate boabe de fasole. In seara de 24 decembrie tinerii si copii merg la colindat. Casele trebuie sa fie luminate in toata seara de Ajun iar portile deschise. Un obicei vechi pastrat in aceasta zona este cel al Brondosilor, mai exact un grup format din 7-15 baieti imbracati in costume traditionale ornate cu clopotei sau talangi. Dupa care in seara de Craciun se umbla cu Viflaimul , o datina in care se pune in scena momentul nasterii lui Iisus.

In Ajun de anul nou colindatorii schimba portile satenilor cu care s-au certat in timpul anului pentru a-i determina pe acestia sa le vorbeasca. Craciunul si Anul Nou sunt sarbatori care in Maramures se petrec in familie.

In ceea ce privesc traditiile de Paste, in Maramures se respecta cu strictete Postul Pastelui. In Joia Mare, crestinii impart mancare si ii pomenesc pe cei raposati. In noaptea de Inviere credinciosii merg la biserica si iau lumina. In a doua zi de Paste se organizeaza jocuri , petreceri si nunti. In ziua de Boboteaza, preotul sfinteste apele si arunca o cruce de lemn intr-un rau iar baietii din sat se arunca in apa sa gaseasca crucea pentru a avea noroc tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *