Ceremoniile funerare in Grecia antica

posted in: Servicii | 0

Cea mai serioasa obligatie este insa legata de inmormanare: copii trebuie sa-si ingroape parintii dupa ritual, caci altminteri inseamna ca nu si-a indeplinit principala lor indatorire fata de ei.
Rudele cele mai apropriate ale mortului ii fac toaleta funebra: il spala cu arfumuri si il imbraca in haine curate, de obicei albe. Pe urma ii infasoara in jurul trupului bentite si-l invelesc intr-un giulgiu, dar ii lasa fata descoperita.
Odata cu mortul sint ingropate si diferite obiecte de valaoare (inele, coliere, bratari), iar arheologii care
cerceteza mormintele au gasit aceste obiecte in mari cantitati. In unele epoci au existat obiectul sa se puna in gura mortului un ban, obolul pe care el urma sa-l plateasca luntrasului Charon ca sa-l treaca peste riul infernului. Si astfel, cadavarul exte expus (prothesis) pe un pat de cerimonie, timp de o zi sau doua, in vestibulul casei sale, cu picoarele indreptate spre usa. Capul mortului poarta o cununa de flori si se odihneste pe o perna. Asistenta, serviciile funerare, poarta costume de doliu negre sau gri, uneori albe; toti au parul taiat in semn de durere. In fata portii de la casa se punea un vas (ardanion) plin cu apa lustrala adusa din vecini, caci apa din casa decedatului, se considera ca e contaminata.
Serviciile funebre (ecphora) erau organzate, in mod normal, chiar a doua zi dupa expunerea corpului neinsufletit. La Atena dupa lege lui Solon inmormantarile se fac in timpul noptii dintrun motiv de ordin religios: exista teama ca razele soarelui chiar, venind in contrast cu moartea, sa nu fie atinse de impuritate. Inainte de plecarea din casa mortuara se fac libatii in cinstea zeiilor, iar apoi se formeaza cortegiu.
Cimitirul era asezat intodeauna in afara zidurilor cetatii. Aici corpul era fie inhumat, fie ars pe un rug.
Apoi i se ofera mortului libatii si apoi toata lumea se intorcea la casa mortuara. Aici au loc ceremonii de purificare lungi si minutioase: rudele mortului isi spala tot trupul si apoi iau parte la banchetul funebru. A doua zi, era purificata si casa, cu apa de mare si cu isop. Banchetul si sacrifiicile se repeta in a treia zi, de la inmormantare, iar apoi in a noua si in a trizecea zi si cu ocazia zilei de nastere a defuntului. Asa incepe cultul adus mortilor in Grecia antica, cand cerul pe pamant pasea si respira intr-un popor de zei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *