Certificate SSL – Ce sunt si ce avantaje ofera

posted in: Web Design | 0

In timpul navigarii pe internet, ai observat ca multe website-uri de prezentare, magazine online sau bloguri, inaintea adresei URL, afiseaza https://, in timp ce altele http://. Dar pana in urma cu niste ani, prima varianta era asociata doar cu marile website-uri.

Ce diferente exista intre cele doua versiuni?

HTTP, prescurtarea de la Hyper Text Transfer Protocol, permite comunicarea cu site-urile, insa conexiunea este nesecurizata. Inseamna ca oricine poate ”spiona” datele afisate.

In schimb, HTTPS sau Hyper Text Transfer Protocol Secure corespunde cu protocolul securizat, datele dintre user si server fiind criptate. In linii mari, sigla indica website-urile carora le-a fost aplicat un certificat SSL.

De cand ”The Big G” a comunicat ca ar putea fi vorba despre un factor de rankare, probabil ca vei vedea tot mai multe domenii cu ”prefixul” https://. Inseamna ca simpla creare de site-uri este insuficienta, fiind necesara completarea cu un protocol securizat.

Ce este un certificat SSL?

In cuvinte simple, SSL sau Secure Sockets Layer descrie un protocol codat, menit sa garanteze maxima protectie si siguranta online a datelor. De exemplu, se poate folosi pentru verificarea autenticitatii website-urilor.

Pe de alta parte, tehnologia permite navigarea criptata, mult mai sigura atat pentru propria confidentialitate, cat si pentru tranzactiile financiare online efectuate prin intermediul cardurilor sau al altor mijloace de plata.

Practic, inainte de numele domeniului, website-urile securizate afiseaza simbolul lacatului blocat. In ”traducere”, inseamna ca:

 • Toate conexiunile sunt private si controlate;
 • Certificate SSL folosite sunt valabile;
 • Legaturile sunt autentice si cifrate;
 • Resursele oferite sunt de incredere.

Ce rol au certificatele SSL?

Adeseori, un web designer, un webmaster si oricine lucreaza in online ajunge sa se confrunte cu acest argument. Reprezentand o chestiune de siguranta, subiectul nu poate fi tratat cu indiferenta. Cu toate acestea, din cauza dificultatilor tehnice, multi ignora ”problema”, ca si cum nu ar exista. https://www.beestudio.ro/realizare-magazin-online/

Greseala este cat se poate de evidenta. Pentru ca indiferent daca este vorba despre un site de e-commerce, despre un blog ori un site de prezentare, certificatele SSL inspira incredere publicului:

 • Incurajeaza utilizatorii sa poata conta pe paginile vizitate si pe formularele completate;
 • Convinge clientul ca datele furnizate sunt transmise si depozitate in conditii de siguranta.

Scopul principal consta in evitarea:

 • Furturilor de identitate;
 • Escrocheriilor prin care se incearca retragerea datelor personale.

De ce ar trebui sa soliciti un certificat SSL?

In momentul in care apelezi la serviciile de realizare website, nu ezita sa soliciti si o certificare SSL, utila pentru: https://www.beestudio.ro/

 1. Cifrarea informatiilor ”sensibile”

Unul dintre primele motive pentru care se folosesc certificatele SSL consta in mentinerea sigurantei informatiilor ”sensibile”. Acestea, odata raspandite in retea, vor putea fi descifrate doar de catre cei carora le sunt adresate, dar imposibil de citit de catre ”hotii” de identitate si hacker-i.

In caz contrar, de la orice computer amplasat intre ”expeditorul” de date si ”destinatar” s-ar putea vedea parolele conturilor, numerele cardurilor si alte date cu caracter personal.

 1. Autentificarea datelor furnizate

Securizarea informatiilor permite nu doar criptarea, ci si autentificarea lor. De aici poti avea certitudinea ca expedierea datelor se face doar spre serverul corect, nu spre un ”impostor” interesat sa te fure.

De exemplu, sa spunem ca ai optat pentru realizarea unui site de e-commerce. In retea exista diverse alte site-uri care ar putea insela persoanele din lista de clienti, in scopul de a intercepta informatiile personale.

 1. Castigarea increderii publicului

Este fundamental ca internautii ce se aventureaza printre paginile web sa aiba incredere si sa se simta protejati in timp ce efectueaza o plata online sau transmit date personale pentru a se inscrie la newsletter.

Din fericire, pentru a semnala prezenta unui certificat SSL, browser-ele furnizeaza anumite semnale vizuale (exemplul lacatului verde). Astfel, vizitatorii stiu ca le este garantata o conexiune lipsita de riscuri.

 1. Imbunatatirea pozitionarii SEO

Exista confirmarea ca Google ”apreciaza” site-urile web care au activat protocolul HTTPS. Certificatele SSL favorizeaza pozitionarea in SERP, nu degeaba o multime de bloguri, site-uri de prezentare, portaluri si magazine online le-au adoptat.

Insa clientii nu trebuie sa se astepte la schimbari spectaculoase. Algoritmii Google au peste 200 de factori de rankare si nimeni nu cunoaste cu precizie care este impactul fiecaruia asupra page rank-ului.

Concluzie

Nimeni nu ar trebui sa neglijeze tranzitia de la HTTP la HTTPS. Cu noi, iti va fi foarte simplu s ate aliniezi trend-urilor impuse de ”Colosul” din Mountain View. Si atata timp cat ne ocupam de realizarea site-ului, nu te va costa nimic. Pentru ca odata cu implementarea proiectului online, iti oferim in mod gratuit si un certificat SSL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *