Ciorba acra – „panaceu” dupa ospatul de Ziua Indragostitilor

posted in: Sanatate | 0

O cina romantica este plina de magie, dar vraja se cam rupe cand, din cauza excesului culinar, intervine acea senzatie neplacuta de rau. Vizitele la prieteni sau la restaurant s-au lasat sigur si cu fripturi, dulciuri si bautura. Ce te faci, insa, cu starea de „vinovatie” ca ai mancat sau ai baut atat de mult si cu mahmureala de a doua zi? Este de preferat sa nu ai parte de ele, dar daca se intampla, exista intotdeauna solutii.

Efectele exceselor pentru organism
Alcoolul are rol diuretic, ceea ce duce la eliminarea fluidelor din organism. Odata cu acestea se pierd, insa, si saruri esentiale cum ar fi potasiul si magneziul. In acelasi timp, nivelul zaharului din sange este perturbat, iar toxinele rezultate in urma consumului de alcool pot ramane in organism chiar si o jumatate de zi dupa consumatie. Toate aceste procese duc la instalarea starii de mahmureala, care se manifesta sub forma de dureri de cap, greata, ameteli, sensibilitate la lumina si sunet, dureri musculare si iritabilitate.

O ciorba care poate fi consumata la orice ora din zi
O ciorbă cu un conţinut predominant de radacinoase (morcov, telina, pastarnac, patrunjel), legume cu conţinut glucidic mic (fasole pastai verde/galbena, dovlecei, praz, rosii, ceapa, ardei) si cu un adaos redus de ulei si fara prajeli (ceapa prajita) are un conţinut caloric redus si reprezinta un aliment corect pentru orice moment al zilei, inclusiv pentru o cina usoara. Iar daca acestui amestec „magic” ii mai adaugam si Vegeta Bors cu Legume sau Vegeta Bors cu Verdeturi gustul si aspectul ciorbei vor fi desavarsite.

Borsul – „medicamentul” contra mahmurelii
O cina romantica fara sampanie este ca o petrecere fara muzica. Care ar mai fi farmecul? Si cum sampania a fost doar introducerea in atmosfera sentimentala, este bine sa stii ce poti face a doua zi pentru a combate inevitabila stare de mahmureala.
O ciorba la care vei adauga si Vegeta va face minuni dupa asa rasfat gastronomic dar te va scoate si din starea de mahmureala. Gustul acrisor al ciorbei dat de bors iti va da un binemeritat refresh. In plus, ciorba hidrateaza si usureaza digestia, reunind toate vitaminele şi mineralele din legume.

Priveste supele si ciorbele ca pe niste remedii naturale savuroase
Din batrani se spune ca ciorba si supa in egala masura alunga racelile dacă sunt fierbinti, racoresc daca se consuma reci, hidrateaza si incarca organismul cu sanatate daca sunt proaspete. In general ele suplinesc consumul de ceai sau de alte lichide necesare hidratarii. O farfurie de supa sau ciorba contribuie la cei doi litri de lichide recomandati sa-i bem zilnic.
In plus, orice ciorba sau supa de legume are efect antioxidant si previne constipatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *