Codul Muncii si contractul individual de munca

posted in: Locuri de munca | 0

Despre Codul Muncii 2012 si contractul individual de munca pe perioada determinata

Codul Muncii a fost modificat anul trecut tinand cont de Directiva Consiliului Europei 99/70, iar unul dintre capitolele afectate a fost capitolul VI. Acesta este dedicat contractului individual de munca pe durata determinata. Codul Muncii 2012 prevede reglementari in aceasta directie in articolele 82-87.

Unele companii prefera aceasta forma de angajare cand au nevoie temporar de personal. Acest contract individual de munca trebuie incheiat in forma scrisa, precizand durata pe care se incheie. El poate fi prelungit si dupa expirarea termenului daca este nevoie, tot prin acord scris, insa fara a depasi succesiv 3 contracte de acest fel si tinand cont ca este nevoie sa se scurga o perioada de cel putin 3 luni intre incheierea a doua contracte de munca pe durata determinata pentru ca ele sa nu fie considerate succesive. Codul Muncii 2012 mentioneaza ca astfel de contracte “nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare” (art.82).

Contractul individual de munca poate fi incheiat in aceasta forma numai in anumite cazuri: daca unui salariat i s-a suspendat contractul de munca, insa nu daca el participa la o greva; daca angajatorul isi modifica temporar structura activitatii; daca el desfasoara activitati sezoniere; daca exista dispozitii legale prin care sunt favorizate temporar unele persoane neincadrate in campul muncii; daca angajatul indeplineste conditiile de pensionare in termen de 5 ani de la data semnarii contractului de munca; daca trebuie ocupate pe perioada mandatului functii eligibile in sindicate, patronate sau ONG-uri; daca angajatii sunt pensionari care pot cumula legal pensia cu salariul; daca este vorba de anumite programe, lucrari sau proiecte speciale (art 83).

Codul Muncii actualizat prevede ca acest contract “nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni” si ca daca noul angajat il inlocuieste pe unul suspendat, contractul inceteaza atunci cand salariatul titular se poate intoarce la munca, nemaiexistand motivele care au dus la suspendarea sa (art.84).

Codul Muncii republicat mai precizeaza si durata legala a perioadelor de proba la care poate fi supus un angajat temporar, si anume: 5 zile lucratoare la un contract de maxim 3 luni; 15 zile lucratoare la un contract de 3-6 luni; 30 de zile lucratoare la un contract de peste 6 luni, insa 45 de zile lucratoare la acest ultim tip de contract atunci cand este cazul unor functii de conducere (art. 85).

Desigur, angajatii prefera un contract indivitual de munca pe perioada nedeterminata. Codul Muncii actualizat in 2012 vine in ajutorul lor, prevazand pentru angajatori obligatia de a informa salariatii care au contract individual de munca pe perioada determinata despre locurile de munca vacante (in prezent sau in viitorul apropiat), potrivite pregatirii lor, in aceeasi maniera prin care sunt informati si ceilalti angajati pe perioade nedeterminate (printr-un anunt afisat la sediu), si dand tuturor sanse egale de acces la postul vacant. Sindicatele vor primi si ele o copie a anuntului mentionat mai sus (art.86).

Aceeasi nediscriminare este stipulata si cu privire la modul in care sunt tratati angajatii pe perioada determinata fata de cei permanenti, Codul Muncii din 2011 (actualizat in 2012) specificand clar ca ei “nu vor fi tratati mai putin favorabil” decat daca exista motive obiective de a o face si netinand cont de durata contractului individual de munca; toti angajatii trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi (art.87).

Pentru mai multe detalii despre Codul Muncii, accesati http://codul-muncii.webox.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *