Compozitia si proprietatile butoaielor de stejar

posted in: Hobby-uri | 0

Discipolii mai devreme sau mai tarziu se gandesc la rezistenta bauturilor. Atributul principal al acestui proces este butoiul de stejar. Dar cum sa alegi un butoi, sa-l pregatesti si ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a obtine un vin distilat de varsta nobila? Sa incepem cu fundamentul, adica compozitia si proprietatile butoaiele de vin din stejar.

Materialul pentru fabricarea butoaielor poate fi din diferite tipuri de copaci: stejar, cedru, castan, mahon etc. Dar stejarul, datorita proprietatilor sale unice, este cel mai comun si cel mai folosit. Lemnul de stejar are continut scazut de substante rasinoase, densitate crescuta, rezistenta ridicata. Exista mai multe soiuri de stejar, dar nu toate sunt potrivite pentru ca vinul sa imbatraneasca in ele. In productia de butoaie pentru vin, sunt in principal 3 tipuri:

  1. Stejar rosu. Unul dintre cele mai comune soiuri, cel mai des fiind intalnit in Franta, Ungaria si Caucaz.
  2. Stejar alb.Reprezentantul sau cel mai proeminent este stejarul american. Datorita compozitiei sale chimice, cele mai multe dintre aceste tipuri de butoaie sunt folosite pentru imbatranirea whisky-ului.
  3. Stejar englezesc. Se dezvolta in Europa de Vest, mai ales in Spania si Portugalia. Folosit pentru imbatranirea vinurilor.

Se crede ca cel mai bun lemn pentru imbatranirea bauturilor alcoolice puternice, sunt butoaiele din stejar francez si american. Dar timpul nu se opreste, iar lucratorii in lemn din orice punct al planetei, se straduiesc sa faca butoaie de o calitate cat mai buna. In ultimii ani, butoaiele din stejar caucazian, belarus si maghiar s-au dovedit a fi excelente. Pentru a intelege importanta utilizarii unuia sau a altui tip de stejar in procesul de fabricare a butoaielor pentru  imbatranirea vinurilor, trebuie sa ai o idee despre compozitia chimica a copacului in sine. Ca rezultat, vinul trebuie sa devina transparent, sa isi dobandeasca culoarea, gustul si aroma unei bauturi nobile.

Follow crildev:

CRIL DEV SRL creaza, dezvolta si promoveaza site-uri web pentru companii. Informatii la office [at] cril.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *