Afectiuni reumatismale degenerative
Coxartroza.
Este afectiunea degenerativa a soldului, care apare ca rezultat al dezechilibrului intre solicitarile mecanice si capacitatea de rezistenta si refacere a cartilagiului si a tesutului osos.
Modificarile din coxartroza pot apare primar (in caz de afectare a cartilagiului prin tulburari endocrinometabolice, neurologice, vasculare) sau secundar unor leziuni anterioare (malformatii congenitale, necroze ale nucleului epifizar, traumatisme, coxite infectioase, picior plat, artrodeza de genunchi).
Tabloul clinic se caracterizeaza prin:
— durere insidioasa cu localizare inghinala
sau trohanteriana care apare la initierea mersului si iradiaza in regiunea anterioara a coapsei;
— limitarea mobilitatii soldului, existenta uneori a pozitiilor vicioase, hipotrofii si contracturi musculare, scurtarea membrului, tulburari de mers. Rotatia interna si abductia sint primele miscari li-mitate. Testingul muscular depisteaza scaderea fortei fesierului mijlociu, fesierului mare si a quadri-cepsului.
— examenul radiologic evidentiaza prezenta osteofitelor la nivel cotiloidian, pe capul femural sau pe trohanter; pensarea interliniei articulare; osteoscleroza si osteoporoza.
Evolutia este lenta, progresiva, cu pusee de acutizare. Exista tendinta la bilateralizare. Mobilitatea articulara scade progresiv, dar nu se instaleaza ankiloza totala.
Tratamentul profilactic urmareste depistarea si tratarea malformatiilor luxante la copii, corectarea tulburarilor statice, combaterea obezitatii, a tulburarilor endocrine si circulatorii.
De un mare succes se remarca a fi ventuzele pentru masaj si terapia specifica Guasha. Acestea au efecte oarecum similare , prin scoaterea Sha – ului, ( a energiei stagnante) la suprafata si eliberarea ei. Se reface astfel buna circulatie energetica locala si se elimina blocajele atat fizice cat si cele energetice.
Tratamentul curativ are ca obiective:
— combaterea durerii si a contracturilor musculare. Se realizeaza prin repaus relativ, medicamente antiinflamatorii si analgezice, electroterapie (curent diadinamic, curenti interferential, unde scurte, ultrasunet), termoterapie (parafina, namol cald) masaj decontracturant.
— prevenirea si corectarea posturilor vicioase. Se realizeaza prin tratament postural zilnic: decubit ventral cu membrul inferior in extensie si rotate interna, 2 sedinte a 45 de minute fiecare. In pozi-tia sezind se foloseste scaunul inalt, spre a pre-veni „flexumul” de sold. In formele avansate se practica osteotomii de varizare, artroplastii, protezari.
— mentinerea functionalitatii soldului.
Lasă un răspuns