Coxartroza explicata, pas cu pas

posted in: Boli | 0

Coxartroza se caracterizeaza prin leziuni ale cartilajului articular (distrofie, eroziune), modificări de formă ale suprafetelor articulare (prin turtire), modificări de structură osoasa (chiste şi scleroză). Cartilajul articular acopera extremitatile osoase, la acest nivel capul femural si cavitatea acetabulara. Este o strucutra neinervata, de aceea nu avem dureri la mers la nivelul articulatiei soldului, chiar daca exista un coeficient de frecare intre cale doua cartilaje. Articulatia este lubrefiata de lichidul sinovial.

Leziunile cartilajului articular inseamana coxartroza prin definitie si initial constau intr-o scadere a duritatii lui, urmata de aparitia unor crapaturi la acest nivel. Aceste doua tipuri de leziuni cartilaginoase sunt reversibile printr-un tratament corect, care consta in lubrefierea articulatiei cu solutii vasco-elastice sterile, practic prin injectarea de hialuronat de sodiu direct in articulatie. Formele avansate de coxartroza presupun un contact intre cele doua oase, care sunt denudate de cartilajul articular, acesta desprinzandu-se de pe oase si aparand ca niste corpi straini in articulatie. Se asociază cu depuneri anormale de tesut osos (osteofite) mai frecvent pe marginile suprafetelor articulare, capatand diferite forme: cioc de papagal, limba de clopot, picatura de ceara, fular la nivelul colului femural. Apare şi fibrozarea (ingrosarea) capsulei articulare, dar şi scăderea cantitativă a lichidului sinovial ceea ce duce la o scădere a lubrifierii articulare, si implicit la un coeficient de frecare mai mare. La nivelul suprafetelor de contact dintre cele doua oase se poate observa aparitia unor chiste osoase, practic apar zone de resorbtie osoasa.

 

Spatiul articular este pensat, ingustat, semn obligatoriu in coxartroza. Osteoporoza difuza poate sa existe la nivelul capului femural si cotilului, mai ales in formele primitive cu evolutie lenta, la persoanele mai batrane. Osteoporoza cotilului are aspect de „palarie de arlechin”. Uneori pot sa apara zone de condensare osoasa, mai ales in partea superioara a capului femural si la nivelul cotilului, in zonele de sprijin. Toate aceste modificări determină alterări profunde ale capului femural şi ale cavitatii acetabulare, urmate de distrugerea cartilajului articular, cu rezultat imediat în cele două funcţii principale ale articulaţiei şoldului: stabilitatea şi mobilitatea, insotite de dureri foarte mari.

 

ortopedieclinica.ro/articole/ortopedie/artroza/coxartroza/65

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *