Matca este ,,mama” intregii familii. Ea este singura femela adevarata, sing ura apta de reproductie.
Rolul ei este de a depune oua in faguri din care vor rezu lta albine lucratoare, trantori si matci. Matca depune pana la 3 000 oua pe zi, masa acestora depasind de doua ori si jumatate greutatea ei. In timpul sezonului activ, matc a depune 150.00 —200-000 de oua.
Aceasta prolificitate deosebit de mare se datorest e hranirii intense a matcii de catre albinele lucratoare cu o hrana foarte bogata in principii nutritivi, elaborata de glandele faringiene si poarta denumirea de laptisor.
Matca este in permanenta inconjurata de lucratoare. Astfel, ti-nerele lucr atoare in
varsta de 10—12 zile o hranesc cu laptisor de matca, altele ceva mai in vars ta, 1—36 zile, o mangaic si ling de pe abdomenul acesteia asa numita ,,substanta de matca”.
Cancl o familie ramane fara matca $e nelinisteste, toate albi nele, cu exceptia doicilor care raman sa ingrijeasca puietul, se im prastie pe peretele stupului (mai ales pe cel frontal), emit sunete, incep construirea botcilor. Introduccrea unei matci rcstabileste li nistea, albinele o mangaie, o hranesc, o curata si distrug botcilc incepute.
Matca are cea mai mare longevitate din cele trei caste ale albi nelor melifere. Ea traieste in general 1—3 ani, dar se intalnesc uneori si matci de 4—6 ani sau in cazuri foarte rare de pina la opt ani.
TRANTORII
Trantorii reprezinta masculii familiei, care au rolul de a imperechea matca si de a asigura astfel perpetuarea speciei. Prin prezenta lor pe faguri contribuie si la realizarea unui regim terrnic optim necesar cresterii puietului.
Ei nu culeg nectar, nu participa la organizarea sau apararea familiei, nu contribuie la producerea de hrana si nici la polenizare. Sunt indivizi temporari, in numar de cateva sute, ce apar la sfar-situl primaverii si sunt indepartati din stup de catre albine la sfarsitul verii, fenomen conditionat in principal de incetarea culesului.
Citeste mai multe detalii pe site: www.lectiiapicultura.ro
Lasă un răspuns