Categorii
Lifestyle

Cum ajungem sa savuram o cafea perfecta?

 

 

Pana sa ajungem sa ne bucuram de perfectiunea oferita de o ceasca de cafea, boabele de cafea trebuie sa treaca prin anumite etape absolut necesare care trebuie tratate cu o atentie deosebita. Astfel, pana sa ne bucuram de o cafea proaspat prajita de la Contego Cafe, trebuie sa intelegem  care sunt aceste etape si cum stim sa alegem o cafea buna.

Care sunt etapele de productie a boabelor de cafea?

Exista 5 pasi prin care boabele de cafea trebuie sa treaca pana sa ajungem sa o preparam pentu a savura gustul ei aromat. Astfel, aceste etape sunt:

  • Recoltarea: boabele de cafea se culeg manual, caci acestea se coc in diverse perioade ale anului
  • Uscarea si selectarea: prin uscare si decorticare sunt extrase cele doua boabe verzi ale fructului, apoi selectarea are loc in functie de calitate, culoare si marime
  • Prajirea: in acest moment boabele isi modifica volumul, isi schimba culoarea de la verde la diverse nuante de maro, in functie de gradul de prajire si primeste acel gust si aroma specifica.Temperatura si durata de prajire difera in functie de gradul de prajire,mai exact usoara, medie sau puternica.
  • Macinarea: boabele de cafea sunt rasnite sau macinate pana ajung o pulbere.
  • Spray dryind si freeze- drying: aceste metode se folosesc in cazul cafelei solubile.

Cum se prajesc boabele de cafea?

Boabele de cafea verzi isi pot pastra toate proprietatile pentru aproximativ un an, insa, o data cu prajirea, cafeaua isi pierde aroma specifica daca nu este consumata in maxim doua saptamani.

In cazul in care iti doresti sa prajesti singur acasa cafeaua, este necesar sa achizitionezi un aparat de prajit cafea sau sa ai un cuptor unde sa incalzesti boabele pana la 200 grade Celsius.

Procedeul in sine nu este foarte dificil, boabele trebuie introduce in cuptor, apoi acestea incep sa pocneasca si sa isi schimbe culoarea. Atunci cand boabele au parte de ‘a doua crapatura’, poti considera ca acestea sunt prajite.

Care este secretul unei cafele perfecte?

Una dintre cea mai buna cafea preparata este considerat a fi espresso, acea cafea italiana, care are insa nevoie sa fie preparata corect.

Espresso este o cafea tare, care este obtinuta prin trecerea aburului prin pudra de cafea, la o presiune inalta, ceea ce se intampla atunci cand folosim un aparat de espresso. Atunci cand este facut corect, espresso are o spuma aurie- maronie groasa, iar in cazul in care se adauga zahar, acesta va pluti pe spuma pentru cateva secunde.

Cafeaua poate fi preparata la ibric, la filtru sau la aparatul de espresso, inca cei mai multi specialisti declara ca espresso este cea mai buna dintre cafele. De asemenea, aceasta este si cea mai sanatoasa, pentru ca timpul necesar extractiei este de doar 25 de secunde, ajungand sa simtim in ceasca de cafea doar aroma minunata, nu si amareala.

Pentru a te bucura de adevaratul gust intens si proaspat al cafelei, este recomandat sa se cumpere cafea boabe care sa fie macinate inainte de fiecare preparare, dar si datorita faptului ca atunci cand este boabe, aceasta reuseste. sa isi pastreze mult mai mult timp aroma.

In cazul in care este cumparata cafea macinata, aceasta trebuie pastrata in recipiente care sunt inchise ermetic, la o temperatura constanta si ferita de orice sursa de lumina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *