Cum gresesc parintii in educarea copiilor lor?

posted in: Educatie | 0

Educatia este procesul prin care i e influienteaza copilului o stare pozitiva, plina de respect fata de el si fata de adulti. Actiunile parintilor asupra copiilor produc ecouri largi in personalitatea micutului, de aceea este foarte importanta abordarea fiecarei situatii.
De cele mai multe ori, insa, unii dintre parinti gresesc in educare, fie din lipsa de experienta, fie din lipsa de interes. Cele mai dese greseli intalnite in educarea unui copil sunt urmatoarele lipsa de atentie, de incurajare sau de afectiune.

Masurile de severitate excesiva sunt greseli frecvente in educarea copiilor. Atunci cand copilul greseste, fie chiar si des, nu trebuie sa il pedepsiti foarte aspru. Nu trebuie sa il privati de libertatea de a mai cere vreodata lucruri noi, pentru ca atunci se va simti frustrat si nu va mai putea comunica cu dumneavoastra.

Dezinteresul total al parintilor duce, de asemenea la o proasta educare a celui mic. Daca niciunul ditre parinti nu se va implica in viata sa, acesta va prefera sa isi construiasca singur drum prin viata, alegand, de cele mai multe ori , deciziile cele mai proaste.
Daca juniorul dumneavoastra este prea rasfatat si nu mai reusiti sa ii tineti sub control mofturile, atunci e semn de proasta educatie. Trebuie sa invatati sa refuzati, uneori, lucrurile pe care vi le cere, si sa ii explicati ca nu sunt o prioritate pentru el.

Atunci cand ii interziceti prietenilor sau colegilor sa comunice cu micutul dumneavoastra este un alt semn de educatie neadecvata. Acest lucru duce la ruperea de viata sociala si ii va aduce stari de timiditate si de insingurare. Nu va reusi sa isi exprime mai tarziu, in public, dorintele si nevoile.

Daca il supraincarcati cu diferite activitai nedorite, riscati sa nu se aleaga cu nimic. Ma bine, il lasati sa isi aleaga singur, o activitate sau doua, pe care le prefera si le face cu drag, in detrimentul celor pe care dumneavoastra i le impuneti. Orice actiune a parintilor se reflecta in educarea copiilor, de aceea este foarte importanta atitudinea dumneavostra fata de cel mic. Daca in educarea lui se regasesc greseli precum cele relevate mai sus, copilul va avea de suferit, va avea conflicte cu cei din jur, nu va fi satisfacut pe diverse planuri, nu va reusi sa se adateze nicaieri si va ajunge usor la nevroze, depresii si tulburari psihice.
www.saridaclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *