Cum sa-ti pregatesti mai bine masina pentru o iarna grea

posted in: Automobile | 0

Cum vremea rece se instaleaza usor dar sigur iata cateva sfaturi pe care toti soferii ar trebui sa le ia in considerare pentru ca vremea rece sa nu ii ia prin surprindere.

Bateria

Temperaturile scazute ale anotimpului rece fac ca bateria sa fie mult mai solicitata astfel poate juca feste soferilor. Iarna, motorul are nevoie de 2-3 ori mai mult curent pentru a porni decat in anotimpul cald. Pornirea luminii, a stergatoarelor si a altor accesorii poate crea probleme bateriei. Avand in vedere faptul ca la temperaturile sub 0 grade uleiul nu este foarte fluid astfel problemele cu bateria vor creste considerabil. Se recomanda un control asupra acesteia, incarcarea cu lichid iar daca este nevoie se recomanda achizitionarea unei baterii auto noi care sa poata faca fata iernii.

Alimentarea la pompa

Se recomanda alimentarea la pompa ori de cate ori aveti ocazia deoarece singura sursa de caldura in cazul in care ramaneti inzapeziti este motorul care nu functioneaza fara carburant. Temperaturile mai ridicate din timpul zilei poate umezi rezervorul astfel aparand condens in timpul noptii, apa astfel formata putand ajunge cu usurinta in rezervor si poate favoriza aparitia ruginii.

Sistemul de racire

Se recomanda verificarea sistemului de racire pentru a vedea daca lichidul de racire va putea sa protejeze masina dumneavoastra pe timp de iarna. Pentru a fi siguri ca aveti o buna proportie de lichid de racire si apa achizitionati-va dispozitivul special pe care il veti introduce in radiator si veti trage o parte din lichid iar apoi veti observa cate bilute din lichid plutesc in apa scoasa de dispozitiv. Se recomanda o proportie de 50% lichid de racire si 50% apa pentru a evita inghetul atunci cand temperaturile scad sub 0 grade.

Frana de mana

Nu se recomanda folosirea franii de mana atunci cand temperatura de afara este foarte scazuta deoarece exista riscul ca a doua zi cand sa va aflati in imposibilitatea de a pleca de pe loc deoarece nu veti putea elibera frana de mana din cauza inghetarii cablului.

Stergatoarele de parbriz

In conditiile meteorologice vitrege din timpul iernii este important sa verificati daca lamele stergatoarelor de parbriz mai functioneaza, daca nu achizitionati unele noi. La fel de important este si lichidul pentru curatarea parbrizului deoarece vizibilitatea pe timp de iarna poate fi redusa din cauza precipitatiilor si nu ati vrea sa va treziti in mijlocul unei furtuni de zapada cu rezervorul lichidului de parbriz gol sau stergatoare nefunctionale.

Desi nu se recomanda sa plecati la drum lung pe timp de iarna, insa daca totusi este necesar asigurati-va ca aveti in regula masina si ca nu exista piese cu probleme (in caz ca sunt comandati in cel mai scurt timp piesa sau piesele necesare dintr-un magazin de piese auto) si nu uitati sa luati in masina: saci de nisip, paturi groase, lanterne, cabluri de alimentare a bateriei, unelte, lopata, lanturi pentru cauciucuri si razuitoare de gheata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *