Cum sunt proiectate cladirile foarte rezistente la cutremure

posted in: Arhitectura | 0

structura de rezistenta caseStructurile de rezistenta la cutremure sunt foarte importante, iar specialistii tin cont de mai multe aspecte atunci cand proiecteaza cladirile. Arhipropub.ro arata unele dintre cele mai importante aspecte care pot influenta integritatea unei cladiri si modul in care aceasta face fata unui cutremur.

Acoperisul intr-un proiect de structura de rezistenta

La proiectarea structurilor sigure impotriva cutremurelor, prima consideratie este de a face punctul cel mai inalt, acoperisul, cat mai usor posibil. Acest lucru se realizeaza cel mai bine cu structura din otel usor si panouri usoare. Acoperisurile pot avea o panta sau nu, in functie de cerinte. Acoperisul joaca un rol esential in structura de rezistenta.

Daca este necesar sa fie construit un acoperis de beton „plat”, atunci cea mai buna solutie este sa se utilizeze grinzi de otel la aproximativ 2 m si peste acestea sa fie amplasate placi din compozit.
Daca cladirea sau structura are un singur etaj, atunci se poate utiliza orice tip de acoperis. Pentru a avea 2 sau mai multe ape proiectantul va face modificarile si ajustarile necesare pentru ca intreaga structura sa reziste unui cutremur.

Rolul podelelor in proiectarea caselor

La fel ca si in cazul acoperisului, podelele trebuie sa fie cat mai usoare. Primul mod de a face acest lucru este sa fie utilizate grinzi traditionale din lemn si podele din lemn sau PAL sau placaj. Daca se realizeaza acest lucru, este vital ca grinzile din lemn sa fie fixate prin suruburi pe rame pentru a evita alunecarea sau ruperea lor. Specialistii care fac un proiect structura de rezistenta pentru case stiu ca pardoseala este foarte importanta, indiferent de etajul la care se afla.

In hoteluri, cladiri de apartamente, birouri si altele asemenea, pot fi necesare pardoseli din beton. In astfel de cazuri, se recomanda utilizarea unor pardoseli compozite peste care sa fie montate dalele din beton. Pardoseala este fixata pe grinzi, acestea sunt montate in grinzile principale, grinzile principale in stalpi si betonul este turnat in jurul tuturor stalpilor.

Odata ce pardoselile sunt fixate in mod robust pe cadre, acestea trebuie sa fie proiectate corect.

Cadrul nu trebuie construit pe picioare simple fixate la nivelul solului. In afara zonelor de cutremur este normal sa se construiasca un „picior fixat nominal” sub fiecare coloana. Acest lucru ofera o anumita stabilitate bazei, precum si suport orizontal si vertical, dar nu suficient cat sa reziste unui cutremur. Specialistii recomanda structuri de otel care se unesc cu picioarele de sustinere si care asigura o transmitere corecta a vibratiei.

Ingineria cutremurelor utilizata in proiecte de blocuri si case

Prin aplicarea tehnicilor de inginerie a cutremurului, specialistii au reusit sa obtina rezultate foarte bune in ceea ce priveste rezistenta structurilor la cutremur. Ei sustin ca fie conexiunile ar trebui sa fie puternice in ambele directii, fie unele coloane proiectate sa reziste la sarcini intr-o directie si altele in cealalta directie. Coloanele nu trebuie sa fie elementul care esueaza mai intai: grinda de la sol ar trebui sa poata roti inainte ca stalpii sa esueze.

Toate aceste aspecte sunt luate in calcul de toti specialistii care se ocupa de construirea cladirilor si care proiecteaza structuri rezistente si utilizabile pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *