CUMPARATURILE ONLINE

posted in: Comert electronic | 0

Foarte mulţi europeni fac cumpărături pe internet, online este o modalitate rapidă şi convenabilă. Poţi compara preţurile din zeci de magazine din întreaga lume, şi pentru că magazinele virtual nu au aceleaşi cheltuieli de întreţinere ca şi marile magazine, preţurile sunt adeseori mai mici.

În 2006, europenii au cheltuit peste 100 de miliarde de euro pe achiziţii online, iar analişti companiei de cercetare Forrester prognozează că această cifră se va dubla, până în 2010. Britanicii fac cele mai multe cumpărături online, urmaţi de germane, olandezi şi italieni. http://www.tocmeli.ro

Află de la cine cumperi!

Când faci cumpărături online, nu poţi fi sigur de la cine cumperi, dar vânzători online serioşi îşi afişează întotdeauna pe site-ul web coordonatele-numărul de telefon, adresa poştal şic ea electronic. În UE, companiile care vând online sunt obligate să ofere aceste informaţii. Aproape toate site-urile îţi permit să plăteşti cu card bancar, iar companiile asigură protecţie împotriva utilizării frauduloase a datelor şi a cardului.

Care este preţul real?

Când cumperi online, trebuie să plăteşti o taxă pentru livrare. Pe site trebuie să fie menţinută clar suma pe care trebuie să o plăteşti pentru livrare şi când vei primi comandă.
Dacă site-ul este înregistrat în UE, trebuie să plăteşti TVA, pentru majoritatea produselor. Valoarea TVA-ului este diferită în ţările din UE. Verifică întotdeauna valoarea TVA, înainte de a cumpăra. Chiar dacă preţurile include TVA, este bine de ştiut valoarea acestei taxe pentru a putea alege de unde să cumperi.
Dacă vrei să cumperi de la o companie din afară UE, asigură-te că aceasta are capacitatea să îţi livreze comanda unele site-uri din SUA livrează numai la drese de pe teritoriul ţării. Aşteaptă-te să plăteşti taxe vamale când soseşte comandă-acestea pot fii foarte mari. De asemenea, nu vei beneficia de aceeaşi protective legală că în cazul achiziţiei de pe un site din UE: dacă ceva nu este în regulă, poate fii dificil sau chiar imposibil să primeşti banii înapoi.

Dacă lucrurile nu merg cum trebuie?
Dacă ceva nu este în regulă, contactează imediat vânzătorul. Dacă acesta nu poate sau nu vrea să te ajute, adresează-te cu o plângere în scris. Niciun rezultat? În cazul acesta, contactează organizaţia locală responsabilă de protecţia consumatorului sau Centrul European pentru Protecţia Consumatorului, care îţi pot oferi ajutor şi sfaturi. Dacă ai o problemă legată de service financiare, mergi la oficiul local de asistenţă pentru cetăţeni, la instituţia responsabilă cu primirea plângerilor referitoare la servicii financiare sau la o autoritate de supraveghere.
Dacă ai plătit prin card de credit, verifica factura când o primeşti. Dacă observe ceva neobişnuit, de exemplu 500 de lei în loc de 50 de lei, sună la magazine şi apoi la banca-aceştia pot bloca plata şi, dacă este necesar, pot anula cardul pentru a împiedica utilizarea frauduloasă a acestuia.

E bine sa ştii!
Drepturile pe care le ai în calitate de comparator sunt valabile şi pentru cumpărăturile online.
Imprima întotdeauna formularul de comandă şi mesajul de confirmare a comenzi.
Fii atent la termen şi condiţii: verifica detaliile referitoare la plata şi la livrare.
Ţine o evidenţă a comenzilor.
Comunică datele referitoare la card numai dacă există o conexiune sigură şi niciodată prin email: nu dezvălui niciodată codul PIN nimănui.
În UE, dispui de cel puţin şapte zile lucrătoare pentru a anula o comandă online şi a solicita banii înapoi.
Ai 14 zile lucrătoare pentru a renunţa la un acord online cu privire la servicii financiare.
Furnizorul trebuie să livreze comandă în maxim 30 de zile începând cu ziua următoare celei în care comandă a fost primită.
Website-ul trebuie să-ţi permită să reţii o chitanţă, o înregistrare a tranzacţiei după încheierea acesteia, verifica atent extrasul de cont şi regulile referitoare la raportarea unei tranzacţii suspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *