Cutitele, ajutorul gospodinei in lupta cu… bucatele!

posted in: Cumparaturi | 0

O gospodina este in bucataria ei precum un general pe campul de lupta, iar arma ei principala este… cutitul de bucatarie. Gatesti cu placere, dar nu tot atata placere iti face decojitul alimentelor, ca sa nu mai vorbim despre tocatul cepei sau al altor alimente mai dure… O gospodina trebuie sa aiba in bucatarie cel putin cateva cutite care sa ii usureze munca, asa ca merita din plin investitia in cateva piese bune, care te vor tine o viata. Inainte de a scoate banii din portofel, sa vedem cum ar trebui sa alegi cutitele pentru bucataria ta, doar vrei cele mai bune cutite!

Ce tipuri de cutite iti trebuie in bucatarie?
Un singur cutit bun ar trebui sa fie suficient pentru treaba pe care o ai de facut. Totusi, pentru o dotare ideala se impune sa ai cel putin un cutit mare de bucatar, un cutit mic si unul de paine.
Cutitul de bucatar este bun pentru aproape orice activitate din bucatarie: tocat, feliat, maruntit. Poate avea diverse lungimi de la 15 pana la 20 de centimetri, dar cele mai mari sunt considerate cutitele traditionale ale bucatarilor. Greutatea si echilibrul lui il fac perfect pentru tairea oricarui aliment, de la legume pana la carne. Gospodinele incepatoare ar fi bine sa aleaga marimile mai mici ale acestui tip de cutit.

Cutitul mic de bucatarie are lama dreapta, subtire, ingusta, bine ascutita si nu mai lunga de 12 centimetri. Pentru ca este ingust, este usor de manevrat la curatarea fructelor si al legumelor, la tocarea sau maruntirea verdeturilor.
Cutitul cu lama zimtata de paine seamana cu un fierastrau pentru ca are lama zimtata cu o lungime intre 12 si 25 de centimetri. Este dificil de ascutit, asa ca va trebui sa il schimbi mai des. Este ideal pentru taierea painii, dar si al preparatelor care au o crusta dura la exterior si un mijloc moale, cum sunt rosiile. Daca ai un astfel de cutit cu o lama mai scurta, poti sa il folosesti fara grija la felierea fructelor legumelor.

Cand il folosesti, nu apasa cu forta, ci aplica mai bine o miscare semicirculara, ca la fierastrau. Pentru o taiere eficienta este foarte bine sa alegi un cutit care are lama putin mai lunga. Este recomandat celor care sunt au mai putina experienta in bucatarie.
Cutitul pentru decojit arata ca un cutit de bucatar in miniatura, lama sa avand o lungime de la 5 pana la 10 cm. Il poti folosi cu succes pentru operatii precise: scoaterea venelor si a pielitelor din carne, la taiatul prajiturilor sau al foitajelor scoase din cuptor, pentru eliminarea partii centrale a rosiilor sau pentru taierea in parti egale a legumelor.

Varietatea de cutite care exista pe piata poate fi ametitoare pentru un tanara care si-a facut curaj si isi incepe cariera vietii ei, aceea de cea mai buna gospodina la ea in bucatarie. “Sunt cutite pentru branza, pentru rosii, pentru scoici, pentru grepfrut, pentru salata verde sau pentru taiat friptura… Oricare si fiecare dintre ele constituie o investitie buna”, spune managerul site-ului de specialitate www.bucataria-fermecata.ro.
Totusi, daca ai un buget limitat, te poti limita pentru inceput modelele cele mai importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *