Dantura Zilelor Noastre

posted in: Sanatate | 0

Hyperdent si Dr. Petru Trifautanu ne vorbesc despre afectiunile dentare in raport cu alimentatia, important aspectului danturii in societatea contemporana, despre ingrijirea danturii si prevenirea afectiunilor parodontale

Afectiuni dentare

Placa bacteriana nu ne ameninta doar sanatatea dentara. bacteriile si inflamatiile sunt strans legate de restul corpului, mai ales de inima. Daca placa bacteriana progreseaza poate duce la formarea gingivitei, iar mai apoi, a bolilor parodontale severe. Lasate netratate, aceste afectiuni pot genera un atac de cord sau probleme la nivel cerebral.

De multe ori aparitia si evolutia cariilor trec neobservate, iar cand apar durerile dentare pacientul recurge la medicamentatie sau in ultima faza, la extractie.

“Principalele afectiuni cu care se prezinta majoritatea pacientilor mei, sunt adesea intr-un stadiu avansat. Acest aspect este ingrijorator, tinand cont ca in cazurile grave singura solutie ramane extractia sau devitalizarea. De mentionat este faptul ca, foarte multi tineri, sub 30 de ani, se prezinta pentru implanturi dentare sau proteze. In randul persoanelor varstnice, afectiunea cea mai des intalnita este parodontoza.” spune Dr. Petru Trifautanu, Hyperdent Braila.

 

Estetica dentara

Aspectul dentitiei in societatea contemporana este un atribut foarte important ce se reflecta in libertatea zambetului. Principalele cauze ale unei danturi inestetice sunt considerate genetica si imbatranirea. La fel ca si culoarea ochilor, care de cele mai multe ori se mosteneste, la fel, o persoana se poate naste cu dinti inestetic dispusi sau ingalbeniti. De asemenea, smaltul dintilor se subtiaza odata cu varsta iar acest lucru poate face ca dintii sa se ingalbeneasca.

In cele mai multe cazuri remodelarea unei danturi inestetice se realizeaza cu ajutorul aparatului dentar. Cea mai potrivita varsta pentru a incepe un tratament de remodelare a danturii este cuprinsa intre 10 si 14 ani. Aceasta este perioada in care corpul si implicit cavitatea bucala sunt inca in crestere, iar dintii sunt mai usor de indreptat. Acest lucru nu inseamna ca la varsta de 30 de ani nu se mai poate folosi aparatul dentar.

In multe dintre cazuri, personele care se confrunta cu o ingalbenire constanta a danturii, apeleaza la procedura de albire a dintilor. Aceasta interventie poate fi facuta la cabinetul stomatologic, pe baza de peroxid de hydrogen si dureaza aproximativ o ora. Rezultatul este imediat vizibil.

 

Alimentatia

Multe din problemele danturii sunt cauzate de catre germenii din cavitatea bucala, de aceea este foarte importanta inlocuirea  aportului de bacterii nocive cu cele protectoare. Alimentele ce contin polifenoli si probiotice ajuta la lupta cu bacteriile orale, iaurtul si branza mucegaita fiind doua dintre alimentele cu propietati probiotice.

Ceaiurile verzi sunt bogate in polifenoli, compusi ce au proprietati de curatare a placii bacteriene. Un studiu realizat in Japonia arata ca oamenii care beau una sau mai multe cani pe zi de ceai verde pe zi isi reduc considerabil riscul de a-si pierde dantura.

Saliva este esentiala pentru sanatatea danturii. Aceasta creaza un mediu alcalin care protejeaza dintii de aciditatea anumitor alimente. Legumele tari, spre exemplu, ajuta la crearea unui flux constant de saliva, continand de aseamena si polifenoli ce stimuleaza acest flux.

Laptele este o importanta sursa de glucoza pentru organism, lactoza stimuland dezvoltarea unei dentitii puternice cu un aspect sanatos. De asemenea, acidul malic din rosii elibereaza enzime si minerale ce lupta impotriva bacteriilor din cavitatea bucalaspune Dr. Petru Trifautanu

 

Ingrijirea dintilor

 

Dintii indura foarte multe de-a lungul anilor dar, se ajunge la momentul cand imbatranirea organismului isi face efectul si asupra lor, prin eroziunea acida. Asta nu inseamna ca in tinerete sanatatea dentara poate fi neglijata. Placa bacteriana din cavitatea bucala trebuie indepartata cu ajutorul periajului sau atei dentare. Tartru si bacteriile se depoziteaza intre gingie si dinte cauzand boli parodontale si carii.

Este indicata spalarea pe dinti dupa fiecare masa, folosirea atei dentare si adoptarea unei alimentatii cat mai sanatoase, fara exces de sucuri acidulate, citrice si zaharuri procesate si nu in ultimul rand, diminuarea fumatului si vizita la medicul dentist cel putin o data la 6 luni.

 

Hyperdent

Stomatologie – Implantologie

www.hyperdent.ro

B-dul Dorobantilor nr.13 Bl. A12, Braila | Tel.: 0339.402.333

//www.hyperdent.ro\”

Follow gabs:

http://recyclingtheworld.co/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *