Perioada minciunilor este o etapa fireasca in procesul de dezvoltare a copilului, care pana la o anumita varsta confunda realitatea cu fictiunea. Uneori, insa, pot aparea consecinte neprevazute sau copii isi pot forma o realitate paralela in care totul se petrece dupa placul lor.
Un copil de 4-5 ani poate simţi tentaţia să inventeze întâmplări şi să vă capteze atenţia cu mici sau mari minciuni. Vârsta de 4-5 ani este cea la care copiii încep să construiască poveşti, mai ales pentru amuzamentul celorlalţi şi pentru a se simţi în centrul „universului”.
Este important ca parintii sa nu confunde fabulatia cu minciuna . Asadar, pana la varsta de 6-7 ani nu putem vorbi de minciuna propriu-zisa, ci mai degraba de fabulatie. O fabulatie fata de care parintii trebuie sa dea dovada de intelegere. In niciun caz nu vom pedepsi copilul pentru faptul ca are imaginatie, ci vom incerca sa-i explicam cum stau lucrurile in realitate.
Daca cel mic a fabulat o data si comportamentul sau a fost intarit prin atentie din partea adultilor – au ras, s-au amuzat, au pus intrebari, au povestit si altora, copilul invata ca acesta este un comportamnet acceptat si il va utiliza si pe viitor.
Pentru a minti deliberat, copilul trebuie sa atinga o anumita maturitate intelectuala, ceea ce se intampla de obicei in jurul varstei de 6-7 ani. Dar chiar si atunci trebuie sa dam dovada de intelegere. Toti psihoterapeutii sunt de aceeasi parere: nu este un lucru neobisnuit ca un copil de 5-6 ani sa minta. Copiii incearca sa descopere granitele dintre adevar si minciuna, testand in acelasi timp diversele realitati cu care se confrunta. Cei mici inteleg altfel decat adultii ce e drept, rau sau moral. La aceasta varsta ei isi dezvolta simtul justitiei si al moralitatii si este important ca parintii sa-i sprijine. Acestia trebuie sa-si invete copiii ce inseamna sa fie om de caracter, dar si ca este necesar sa respecte adevaratele valori. Pentru adulti insa, este important sa inteleaga motivele care ii determina pe micuti sa minta. Numai asa pot corecta o atitudine care, mai tarziu, risca sa devina un obicei prost.
De ce mint copii?
Motivele pentru care mint copiii:
-sa va capteze atentia
-teama de a fi pedepsiti
-teama de a nu va dezamagi
-pentru a ascunde o realitate jenanta
-ii imita pe cei mari
Asa cum spuneam in articolul anterior, consiliere psihologica pentru copii, ii ajuta sa se adapteze mai usor la realitate, pentru a percepe lucrurile asa cum sunt, fara a le confunda cu amanunte din imaginatia lor. Totodata, atitudinea parintilor in situatia in care cei mici si-au format obiceiul de a minti, trebuie sa fie una corecta, deschisa fata de copil. Atunci cand « minciunele » celor mici au o frecventa mai mare si consecintele se agraveaza cel mai bun sfat este rabdarea dar si cateva sedinte de consiliere psihoterapeutica pentru parinti pentru a putea comunica cu copii cat mai eficient.
www.laurabaluta.wordpress.com
Lasă un răspuns