Decorarea formelor cu aspic

posted in: Arta culinara | 0

Aspicul este o zeama mai concentrata, care se obtine din oase de vitel, incheieturi cu cartilaje si sorici de porc. Desi se poate obtine si cu ajutorul gelatinei, aspicul preparat din substante gelatinoase (oase si cartilaje) este mult mai gustos decat cel preparat din gelatina.

In functie de necesitati, aspicul poate fi preparat si din peste. Se prepara la fel ca aspicul cu gelatina, insa in loc de oase de vita, se foloseste zeama de peste, obtinuta prin fierberea oaselor si capetelor de peste. In cazul in care folositi pastravi se recomanda aromarea cu vin rosu. Unele preparate, asa cu sunt: pateul de ficat, musul de sunca sau salata de legume pot fi servite sub diferite forme, glasandu-le cu aspic.

Se alege forma dorita, se pune intr-un vas cu gheata sparta marunt si se lasa sa se raceasca bine. Dupa ce forma s-a racit, se toarna in ea aspicul, racit la randul lui, si se invarte forma in vasul cu gheata, pana cand aspicul se prinde uniform de peretii ei. Aceasta operatie se face numai la rece si este mai usoare in special iarna. Dupa ce forma s-a imbracat in mod egal si pe intreaga ei suprafata cu aspic, se poate decora dupa placere. Tot ceea ce intebuinteaza la décor trebuie uns in prealabil cu aspic lichid si numai dupa aceea aplicat pe aspicul de pe peretii formei, aranjand diferite modele si decoruri.

Dupa ce s-a racit decorul, se umple forma cu salata de legume sau cu pateu de ficat si se lasa din nou sa se raceasca.
Pentru a putea scoate usor continutul, se introduce forma repede in apa fierbinte si se rastoarna pe o farfurie sau pe un platou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *