Categorii
Vacante

Descopera Haifa – un oras superb din Israel la malul Marii Mediterane

Haifa, un oras superb pe tarmul Mediteranei, nu este numai cel de-al treilea oras ca marime al Israelului, ci si un tezaur de istorie si obiective magnifice.

Daca mergi intr-un pelerinaj in Israel, iata de ce nu trebuie sa ratezi acest oras superb.

Haifa este al treilea oras ca marime din Israel, principalul port al Israelului si casa pntru mai mult de  400.000 de locuitori. Inconjurat de versantii muntelui biblic Carmel, este un oras vechi de 100 de ani, care s-a inradacinat intre 1920 si 1930, atunci cand dupa incheirea razboiului, Liga Natiunilor a pus teritoriul Palestinei sub mandat britanic, pentru a crea o patrie evreiasca. Cartierul plin de viata din Haifa este chiar zona portului unde se desfasoara o mare parte dintre afacerile din Haifa. Zona din centru este in mare parte acoperita de ansambluri rezidentiale, iar partea de sus a muntelui Carmel gazduieste muzee, multe hoteluri si magazine. Transportul de sus pana la poalele muntelui Carmel se face cu metroul Carmelit, telecabina Bat Ganim si bineinteles, cu masina.

Simbolul orasului Haifa sunt gradinile Bahai cu domul Bab, a carei constructie a fost finalizata in 1953, care se ridica deasupra unei retele de cladiri uriase greco-romane albe, a caror frumusete uimeste vizitatorii. Frumusetea acestuia a crescut si cu finalizarea in anul 2001 a gradinilor Bahai (afalate in patrimonial UNESCO), gradini magnifice terasate, care te conduc catre poalele muntelui Carmel. Aici se afla restaurata Colonia Templiera – unde casele si atelierele imigrantilor germani “templieri” din secolul al XIX lea sunt acum o retea de magazine, baruri si restaurante cochete.

Haifa gazduieste zeci de muzee – inclusiv un muzeu de arta japoneza, muzeul feroviar din Israel si muzeul Af-Al-Pi-Chen  al imigrarilor ilegale. Gazduieste de asemenea si Techion, versiunea israeliana pentru MIT. Cartierul Wadi Nisnas din Haifa este centrul petrecerilor si reflecta identitatea orasului Haifa, care adaposteste evrei, crestini si musulmani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *