Despre arta fotografiei

posted in: Servicii | 0

Reusita sau doar simpla tentativa

Inca din vremea ganditorilor Greciei Antice s-a stiut cum poate fi capturata realitatea intr-o cutiuta, bineinteles ca si pe atunci erau sceptici, mai multi chiar decat intalnim la ora actuala. Astfel, fenomenul parea simplu : se facea o simpla gaura intr-o cutie inchisa, in asa fel incat imaginea aparea reala si inversata pe fondul interior al cutiei, obtinandu-se in faza rudimentara camera obscura. In completarea acestei descoperiri vin alchimistii, care descoperisera ca lumina innegreste clorura de argint, alaturi de o terta contributie din partea lui John Herschel care la inceputul secolului al XIX- lea a destainuit publicului larg fixatorul fotografiei – hiposulfitul de sodiu. Ulterior, un mic fizician francez s-a folosit de descoperirile anterioare pentru a fixa o imgaine pe o placa din metal asupra careia era depusa halogenura de argint, rezultand un produs de calitate medie care treptat insa a fost perfectionat de viitorii fizicieni. Dupa un parcurs destul de tumultos, in anul 1884 George Eastman a reusit sa faureasca primul negativ flexibil pe un suport de nitroceluloza cunoscut sub renumita denumire de „roll film”, cu proprietati considerate pe atunci ideale : usor de manevrat, incasabil si cu aceleasi caracteristici esentiale ca ale placii de cristal. De asemenea, marimea camerei de fotografiat descreste odata cu evolutia tehnologie si cu aceasta creste usurinta transportarii circumstantiale a camerei.

Color sau digital? Ambele

Ideea unei fotografii color, care sa oglindeasca pana la ultimul detaliu realitatea a fost o tema discutata inca din fazele incipiente ale dezvoltarii unui proiect de o asemnea amploare. Din pacate primele experimente in domeniu nu au avut succes, principala problema fiind impiedicarea decolorarii fotografiilor. Dupa munci asidue s-a reusit aparitia pe piata a primului sistem color in luna decembrie a anului 1903. Si aici intervin RGB, mai exact, fotografierea se facea pe trei placi suprapuse alb/negru fiind adaugate substante a caror sensibilitate era accentuata la rosu (Red), Verde (Green) si Albastru (Blue). In urma suprapunerii celor trei fotografii reiesea produsul finit : o fotografie color transparenta, in 1948 fiind pusa la punct fotografia instantanee (polaroid).

Si pentru ca evoluam, era absolut normal ca si aceasta tehnologie sa evolueze. Acum in 2012 nu stim daca mai sunt amatori ai aparatelor foto cu film, insa generatia noua in mod evident apeleaza la camera foto digitala. Modalitatea de fotografiere traditionala s-a dovedit totusi dificila din unele puncte de vedere mai ales raportandu-ne la transferul rapid al informatiilor (in cazul dat al fotografiilor), care de multe ori s-a dovedit mai mult decat necesar. Aici intervine camera digitala care permite descarcarea fotografiilor sub forma unor mici fisiere ce pot fi vizualizate atat pe calculatorul personal cat si pot fi tiparite pe clasicele hartii fotografice. Astfel apare fotojurnalismul apreciat de multi dintre cautatorii de dovezi ce pot insoti diverse informatii, un job (sau o pasiune pentru multi) care este de asemenea foarte bine platit.

Arta, afacere sau simpla pasiune ?

A fotografia peisaje sau oameni nu este o banalitate. Pentru multi a devenit o pasiune, pentru altii a devenit arta, iar pentru cei cu un spirit antreprenorial mai dezvoltat o reala afacere. Sunt multi dintre noi care gasesc prin fotografie o reala modalitate de relaxare, de petrecere a timpului liber, bineinteles timp consumat pentru producerea unor fructe nascute cu scopul de a satisface curiozitatea ochiului uman. Aceasta mica pasiune a devenit pentru altii o veridica arta, cu expozitii si vanzari. Fotografiile marilor artisti pot echivala ca preturi uneori chiar si unele dintre cele mai de renume tablouri. Adevaratii pasionati detin colectii pe care le arata cu mandrie lumii intregi, sau le pastreaza ca hrana a propriului ego. Chiar daca cei ce realizeaza asemenea tablouri beneficiaza de remuneratii banesti considerabile cantitativ, nu le numim o afacere in sensul propriu al cuvantului. Cand ne gandim la business ne gandim la acei fotografi care traiesc pentru a surprinde momente unice din viata cum ar fi nunti, botezuri, evenimente mondene, sau alte genuri de momente ce nu trebuie marcate drept uitate ci sunt dorite de unele persoane sa ramana vii in amintire prin surprinderea lor propriu-zisa, cu ajutorul camerei de fotografiat. Astfel, sunt multi fotografi amatori sau semiprofesionisti care, din dorinta de a-si asigura un trai mai bun, sau mai putin bun, adopta astfel de joburi, folosindu-se fie de camere foarte performante, fie ulterior de programe renumite de reeditare pentru a arata lumii talentul in arta fotografica.

Mica publicitate – o arie de acoperire tot mai mare

Un astfel de serviciu este ce-i drept foarte cautat in zilele noastre, iar tinand cont ca suntem o societate evoluata apelam la metode comode pentru a ne atinge scopurile, insa, nu pierdem din vedere dorinta de obtinere a calitatii raportate la un pret echitabil. Mica publicitate vine in ajutor prin anunturile din rubricile anumitor ziare, nu neaparat cele specializate pe anunturi publicitare ci si cele care desi sunt orientate catre o alta nisa a pietei detin o pagina dedicata acestei teme. De asemenea daca nu sunteti amatori ai tabloidelor si preferati internetul, am ajuns la concluzia ca anunturile publicitare online sunt mai multe ca numar fata de ziare, de accea, este mai usor sa alegeti in functie de dorinte si bineinteles de venit. Va sfatuim sa priviti fotografiile nu ca pe simple obiecte ce ilustreaza o mica particica din autobiografia dumneavoastra ci dincolo de aparentele initiale, drept mici opere de arta in care personajul central sunteti dumneavoastra alaturi de cei dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *