Despre linte

posted in: Nutritionism | 0

Lintea este o planta leguminoasa cultivata pentru semintele sale rotunde, sub forma de lentila. Face parte din alimentatia omului inca din Neolitic, cu mii de ani in urma.

Culoarea bobului de linte variaza de la galben deschis la rosu, verde, maro si negru. De asemenea, marimea boabelor difera in functie de regiunea unde este cultivata.

In alimentatia moderna este un fel de mancare preparat des de catre cei care nu consuma carne sau produse animale. Aceasta datorita faptului ca este una dintre leguminoasele ce au un continut crescut de proteine. Alte leguminoase la fel de bogate in proteine sunt quinoa, nautul si fasolea. Dar aceasta leguminoasa este consumata deseori si alaturi de carne si constituie un mod excelent de a creste aportul de proteina din dieta.

Deoarece exista mai multe varietati de linte, este bine sa cunoastem caracteristicile fiecaruia, inainte de a ne hotari ce sa alegem. Fiecare tip are proprietati diferite si se preteaza mai bine la anumite tipuri de mancaruri.

Cea rosie fierbe cel mai rapid, in aproximativ 10 minute. Are un gust dulceag, foarte placut. Datorita faptului ca necesita asa de putin timp pentru a fi fiarta, nici consistenta ei nu este foarte solida si tinde sa rupa in bucatele mai mici. De aceea lintea rosie este cea mai potrivita atunci cand doresti sa faci o supa crema. Poate fi adaugata si in salate, cu conditia sa fii atent la timpul de fierbere si sa nu o lasi sa fiarba mai mult decat e cazul.

Lintea galbena, cea verde si maro tind sa aiba o consistenta mai solida si sa isi pastreze forma mai bine. Bineinteles, au nevoie si de un timp mai lung de fierbere, 30-40 de minute. Acestea se preteaza foarte bine ca si garnitura la o friptura.

Cea neagra este varietatea cea mai compacta. Necesita un timp de fierbere mai lung, de aproximativ 45 de minute. Aceasta mai este numita si lintea beluga datorita asemanarii la forma si culoare cu caviarul.

In compozitia lintei se gasesc numerosi nutrienti, precum vitamine si minerale. Consumul regulat aduce numeroase beneficii pentru sanatate, fiind un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *