In trecut, un web developer sau un designer trebuia sa codeze un site diferit pentru calculatoarele desktop si un altul pentru userii de smartphone, iar de multe ori majoritatea (sau chiar toate) functionalitatile raman aceleasi. Pentru majoritatea dezvoltatorilor, asa se fac lucrurile si astazi.
In unele cazuri insa, lucrurile incep sa se schimbe. O tehnica de optimizare site relativ noua, numita „responsive design”, a inceput sa prinda amploare in ultimii cativa ani. Aceasta tehnica promite sa schimbe felul in care se codeaza un site si felul in care interactioneaza cu internetul, chiar si pe deviceuri dintre cele mai diferite.
Cel care a popularizat aceasta idee se numeste Ethan Marcotte. Intr-un post din 2010 de pe blogul sau, „A List Apart”, Marcotte a semnalat trendul ascendent al experientelor in care platformele mobile au impiedicat accesul catre siteurile codate pentru browserele din desktop.
Daca doriti o dovada ca web designul adaptabil devine mainstream, puteti sa incepeti sa va uitati la unele dintre cele mai mari siteuri de pe web. Website-ul ziarului The Boston Globe, spre exemplu, este unul dintre cele mai recente exemple, si a fost dezvoltat, in parte, si cu sprijinul lui Marcotte.
Puteti sa incercati sa dati resize lafereastra browserului si sa va convingeti. Chiar si Google incepe sa simpatizeze ideea designului „responsive”, avand un ghid in WebMasters Blogs, si a schimbat felul in care paginile „Despre” si „Chromebook site” apar pe diferite deviceuri.
Daca designul adaptabil este o schimbare de paradigma, de ce nu il foloseste toata lumea acum? Raspunsul scurt este ca nu este potrivit pentru oricine. Din cauza diferentei de aparitie a reclamelor pe platformele mobile si pe siteurile desktop, mai mari, unele siteuri pot avea unele dificultati in a imbratisa modalitatea noua de codare. In alte alte cazuri, siteurile mobile au cateva functionalitati carora developerii nu le pot traduce bine cu responsive design.
LinkedIn, spre exemplu, a lansat o noua versiune a aplicatiei sale pentru Ipad, codata aproape in intregime utilizand HTML5 si Node.js. Totusi, Kiran Prasad, care conduce echipa de dezvoltare mobila a siteului LinkedIn, a evitat responsive-designul cu un motiv. El spune ca „Nu poti sa iei o aplicatie mobila si pur si simplu sa o scalezi pe tableta la fel ca pe desktop. Majoritatea designului adaptabiul se centreaza pe un singur site care merge oriunde, pentru orice website. Dar asta nu face bine aplicatiilor. Trebuie sa vii cu un complet alt design in acest caz.”
web-architecture.ro/optimizare-seo
http://www.web-architecture.ro/
Lasă un răspuns