Dimensionarea sistemelor de incalzire cu panouri solare

Dimensionarea unui sistem de incalzire cu panouri solare presupune analiza mai multor factori:

• posibilitatile de orientare si fixare a panourilor

• numarul de persoane care utilizeaza apa calda menajera

• suprafata imobilului si tipul instalatiei de incalzire (in cazul sistemelor de aport la incalzire)

• volumul de apa si nivelul de izolare termica al piscinei (in cazul sistemelor de incalzire a piscinei)

Puterea de captarea a panourilor solare PANOSOL este de 95-96% din radiatia solara, daca acestea sunt orientate si inclinate corect ( Sud, 45 grade). Avand in vedere ca nivelul radiatiei solare pe teritoriul Romaniei are o medie anuala cuprinsa intre 1000-1300 KW/m2/an (in functie de zona geografica), se poate determina cantitate de energie produsa pe metru patrat de catre un panou solar PANOSOL ca fiind intre 950 KW/an si 1235 KW/an.

Apa calda menajera

Dimensionarea panourilor solare pentru sistemele de obtinere de apa calda menajera se realizeaza in functie de numarul de persoane care utilizeaza aceasta resursa. Un utilizator casnic consuma zilnic o cantitate de 50-60 litri de apa calda la temperatura de 55-60°C. In cazul unui hotel sau pensiune, cantitatea de apa calda menajera utilizata zilnic de catre un turist poate varia intre 80-100 litri.

Capacitatea zilnica de incalzire a unui panou solar PANOSOL montat intr-un sistem de apa calda menajera este intre 50-75 litri/m2 (apa obtinuta va avea intre 55-60 C), in functie de nivelul radiatiei solare.

Aport la incalzirea cladirilor

Pentru incalzirea locuintei, dimensionarea sistemului se face în functie de :

• volumul imobilului care trebuie incalzit

• temperatura dorita in imobil

• nivelul izolatiei termice si tipul instalatiei de incalzire (incalzire in pardoseala sau calorifere)

• cantitatea de radiatie solara din lunile de iarna

• temperatura medie a aerului din sezonul rece

Exemplu de calcul

Media insolatiei in lunile Noiembrie-Martie este de 1.74 KWh/m2/zi din care, utilizand un colector PANOSOL pot fi captati 1.65 KWh/m2/zi.

Media de temperatura in lunile Noiembrie-Martie este de 2,34ºC, ceea ce determina o cantitate de energie necesara incalzirii spatiului la 22ºC de 9 Wh/mc sau 216Wh/mc/zi.

Astfel se poate determina ca un metru patrat de panou solar PANOSOL poate incalzi 7.5 metri cubi de incinta, echivalentul a 3 metri patrati dintr-o locuinta. Coeficientul rezultat este 0.33 mp panou solar/mp incalzit.

Pentru obtinerea unui aport de 30% la incalzirea unei case cu un coeficient bun de izolatie termica, calculul suprafetei de panouri solare PANOSOL se face astfel : 0.3 x 0.33 x Suprafata Imobil.

Mai multe detalii despre dimensionarea panourilor solare sunt disponibile aici.

www.panosol.ro

Follow panosol:

Ne-am infiintat in anul 2009 avand ca obiect de activitate principal productia de panouri solare, colectori solari si boilere. Compania dispune de o suprafata de productie si depozitare de 3.000 mp iar capacitatea anuala de productie este de 8.000 panouri solare si 8.000 boilere. Suntem ghidati de standarde de management al calitatii si control al productiei, de tip ISO9001:2008. Echipa PANOSOL este dedicata unei misiuni unice, de a produce solutii simple, durabile si eficiente, pentru consumatori rezidentiali si industriali care sunt preocupati de reducerea facturilor la energie si protectia mediului.

  1. ValiB

    Pana acum nu am avut de aface cu un astfel de panou , as vrea sa va intreb daca chiar sunt eficiente , si daca ati putea sa-mi trimiteti niste numere de telefon de la clienti multumiti . Cu stima ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *