Economia si dezvoltarea orasului Cluj Napoca

posted in: Turism | 0

Cluj Napoca este un oras cu potential finaciar mare, fiind al doilea oras, dupa Bucuresti, din punct de vedere al economiei. Istoria tumultoasa, care a purtat orasul sub diferite domnii si regimuri, a adus Clujului puternice influente vestice, iar potentialul economic si turistic au pus orasul pe harta principalelor destinatii pentru investitii in domeniul tehnologiei informatiei, una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale industriei din Cluj Napoca.

Puternica dezvoltare in domeniul invatamantului, care ofera programe de studiu in majoritatea domeniilor cerute de piata muncii, infrastructura rutiera si aeriana si pozitia geografica au atras numerosi investitori din afara, care au infiintat societati si au ajutat scaderea ratei somajului.

Industria

In Cluj Napoca au luat fiinta unele dintre cele mai importante companii romanesti recunoscute atat pe plan national, cat si international. Ramurile industriale principale, printre care cea alimentara, a constructiilor de masini, chimica, prelucrarea lemnului, sticlarie, textile, fainata, domeniile constructiilor, cosmetice, celuloza si hartie, confectii si incaltaminte, au reusit sa ii aduca Clujului renumele de una dintre cele mai dinamice orase din punct de vedere economic din Romania. In Cluj Napoca au fost fondate companiile Ardaf (asigurari), Brinel (IT), Farmec (cosmetice), Jolidon (lenjerie), Napolact (lactate), Ursus (bere) si altele.

Cluj Napoca reprezinta, de asemenea, una dintre cele mai importante centre IT din tara. Potrivit studiului Exploring Global Frontiers, ale celor de la KPMG Advisory, Cluj Napoca este printre primele 31 de destinatii pentru investitii in domeniul tehnologiei informatiei, fiind subliniate aspecte cheie care il fac actractiv: specialisti, costurile si pozitia geografica.

Agricultura

Cele peste 9.000 hectare de suprafata agricola ale orasului Cluj Napoca cuprind terenuri arabile, de pasuni, fanete si livezi. Institutele de cercetare in agricultura, precum Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola, Statiunea Didactica si Experimentala a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie si Sucursala Institutului National de Medicina Veterinara “Pasteur”, ajuta continua dezvoltare agricola a orasului. Cluj Napoca dispune de mai multe piete agricole, prezente in aproape toate cartierele orasului, unde producatorii ofera fructe si legume crescute in propriile ferme.
In zonele limitrofe ale orasului Cluj Napoca exista suprafete mari de teren arabil, pasuni si fanete, fiind practicata intens agricultura si cresterea animalelor. La Jucu se gaseste un centru binecunoscut in tara si strainatate pentru cresterea cailor de rasa.

Comertul si retailul

Dezvoltarea de centre comerciale a atras la Cluj nume mari, cunoscute pe plan international, din industria confectiilor precum grupul Inditex, Tom Tailor, Tomy Hilfiger, H&M, Nike, Adidas, Roberta Biagi sau Motivi. Acestea au ajutat si dezvoltarea indutriei textile din Romania, prin deschiderea magazinelor de prezentare si aducerea mai aproape de oameni a produselor de calitate a producatorilor autohtoni. Cele doua complexuri comerciale de tip mall, Iulius Mall si Polus Centre, dar si centrele comerciale Sora Shopping Center, Sigma Shopping Center si Centrul Comercial Central, pun la dispozitia iubitorilor de cumparaturi magazine de imbracaminte si incaltaminte ale brandurilor celebre din Romania si strainatate, cat si magazine de accesorii, decoratiuni, articole sportive, cafenele, restaurante si zone de relaxare. Piata de retail este reprezentata prin hypermarket-urile Cora, Carrefour, Real, Auchan, magazine cash and carry – Metro si Selgros, supermarket-uri si alte magazine mai mici – Plus, Billa, Profi, Kaufland si Oncos.

Servicii

In Cluj Napoca sunt prezente un numar de 25 de banci, dintre care 10 si-au dezvoltat o retea de agentii. Cea mai mare banca din Transilvania, Banca Transilvania, a fost fondata in Cluj Napoca avand, si in prezent, sediul central in oras.
Din punct de vedere al societatilor de asigurare-reasigurare, in Cluj Napoca au reprezentante majoritatea firmelor, iar patru societati de administrare a investitiilor, BT Asset Management, Globinvest, Target Asset Management si STK Financial, isi au sediile in Cluj. De asemenea, societatile de brokeraj pe Bursa Valorilor Bucuresti, Broker, BT Asset Managment, Interdealer Capital Invest si Target Capital, isi au sediul central in Cluj Napoca.

Infrastructura

Reteau de transport a orasului Cluj Napoca este foarte bine dezvoltata prin linii de transport in comun si firme de taxi. Compania RATUC pune la dispozitia calatorilor 47 de linii de transport, care leaga cele mai importante puncte si zone din oras. Cele peste 342 de autovehicule circula pe un traseu de 132,5 km, numaruul acestora variind in functie de zi si de intervalul orar. Firmele de taxi asigura curse rapide pe tot teritoriul orasului Cluj Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *