Categorii
Facultate

Examenul de gramatica – proba de foc la admitere 2012

In fiecare an, tinerii care viseaza sa ajunga avocati, judecatori, juristi, politisti, jandarmi sau agenti de penitenciare au de trecut o proba de foc : examenul de gramatica de la admiterea la facultate.

Facultatea de Drept, Facultatea de Politie din cadrul Academiei de Politie «Alexandru Ioan Cuza » din Bucuresti, Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna, Scoala de Politie Vasile Lascar din Campina, Scoala de Politie Septimiu Muresan din Cluj-Napoca si Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Dragasani sunt institutiile universitare unde se sustine examen de gramatica a limbii romane.

Testul grila cu intrebari din vocabular, fonetica, morfologie si sintaxa este proba de examen cu un nivel de dificultate ridicat. In plus, facultatile au o tematica de examen pe care candidatii la admitere trebuie sa o urmareasca in pregatirea lor.

De aceea, problema apare atunci cand viitorii candidati trebuie sa se hotarasca asupra unei carti de gramatica dupa care sa se pregateasca. Desi manualele de liceu sau de scoala generala ofera notiuni teoretice, acestea nu familiarizeaza elevul cu specificul unui examen de o asemenea anvergura ca cel de admitere la facultate.

Din acest motiv, tinerii trebuie sa cerceteze librariile si, mai nou, internetul, in cautarea cartii de gramatica special gandite pentru examenul de admitere.

In anii precedenti, majoritatea tinerilor au ales cartile „Gramatica limbii romane pentru examene” de Alexandru Petricica pentru ca respecta tematica de examen a facultatilor si ofera un model dinamic de invatare. In primul volum, se prezinta notiunile teoretice alaturi de seturi de grile tematice pentru fiecare capitol in parte. Al doilea volum are 1500 de grile comentate, astfel incat invatatul sa fie unul activ, nu doar pur teoretic. In plus, elevii au la dispozitie si subiectele de admitere din 2009, 2010 si 2011, rezolvate si explicate.

O astfel de carte este pe placul celor care se pregatesc pentru admiterea din vara. Sondajele printre tineri arata ca ceea ce asteapta de la o carte buna de pregatire sunt notiuni clar explicate si intrebari grile tip examen. Astfel se obisnuiesc cu specificul examenului si stiu la ce sa se astepte la admitere.

Pentru cei care sunt gata sa scoata din buzunar o suma mai mare de bani decat pretul unei carti complete, exista si varianta meditatiilor platite cu un profesor de liceu sau cu un profesor universitar. In final, pentru majoritatea tinerilor cu venituri medii, o carte de gramatica pentru examene ramane singura optiune sigura.

Categorii
Facultate

9 sfaturi pentru o lucrare de licenta reusita

Se prea poate sa realizati brusc ca ati ajuns in ultimul an de facultate, mult prea devreme si intr-un mod mult prea neasteptat. Va pot spune sigur ca multi studenti din ani terminali nu prea stiu la ce sa se astepte in cazul licentei, ce inseamna pregatirea, redactarea si sustinerea acesteia. Acest articol are rolul de a oferi cateva sfaturi legate de primii pasi in realizarea unei lucrari de licenta de calitate.

1. Alege tema din timp. In primul rand, alege-ti o tema pe care ai vrea sa o analizezi. Daca incepi cu acest prim pas din timp, vei putea sa te razgandesti o data, de doua ori, sau de cate ori va fi nevoie.

2. Ai posibilitatea de a alege orice tema. Profita! Un sfat foarte important este sa alegi o tema care sa te pasioneze, care sa te faca sa doresti sa afli mai mult si pe care, pana la urma, sa fii capabil sa o stapanesti. Acorda putin timp de gandire acestui subiect si nu te avanta in titluri care suna bine, sau care iti sunt oferite pe tava de catre anumiti profesori – acest titlu poate insemna diferenta intre o lucrare usor de formulat cu numeroase surse bibliografice sau una dificila care necesita foarte multa munca. De asemenea, gandeste-te cat de usor poate fi sa scrii despre un subiect care te pasioneaza.

3. Ai nevoie de un profesor coordonator. El va avea rolul de indrumator, de corector, iar colaborarea intre voi doi va deveni extrem de importanta pentru succesul lucrarii. Acest profesor il poti alege dupa doua criterii: profesional si personal.

4. Alege profesorul cel mai potrivit pentru tema ta. Din nou, este vorba de alegerea ta. In primul rand, sa fie un profesor care sa se potriveasca temei pe care ti-ai ales-o deja. Multi ar putea argumenta ca in primul rand conteaza profu’ coordonator, nu neaparat tema, sau ca profu’ ar trebui ales pe criterii personale, si apoi iti poate propune el o tema oarecare. Variante sunt numeroase, dar eu iti ofer perspectiva care mi se pare cea mai potrivita, in care profu’ este ales in functie de tema ideala deja selectata.

5. Este foarte important sa comunici mereu cu profesorul. Al doilea criteriu este personalitatea profesorului. Vei avea nevoie sa comunici cu acesta, deci nu alege un profesor foarte ocupat pe care nu il vei gasi niciodata la facultate, sau pe unul cam nepasator, care te va lasa de capul tau – ai nevoie de sfaturile si indrumarile lui pentru a realiza o lucrare de calitate. De asemenea, ia in calcul si cat de exigent este acesta, si daca nu iti place sa fii presat, alege pe cineva mai lejer.

6. Informeaza-te din timp. Poti afla informatii extrem de valoroase despre stilul de lucru al fiecarui prof de la cei din anii mai mari, care au lucrat deja cu ei. Informeaza-te cat esti in anii preterminali sau nu ezita sa ii abordezi pe studentii de la master. S-ar putea ca perceptia ta despre modul de lucru al unui profesor de la curs sa fie diferita fata de realitate. Nu te costa nimic sa intrebi.
Bun. Acum ai o tema care te incanta, cu care iti place sa te lauzi oricui te intreaba despre acest subiect si un prof foarte ok ca prof indrumator. De aici incolo, totul depinde de felul in care te organizezi.

7. Totul incepe cu un plan. Realizeaza un plan de actiune sau un cuprins a ceea ce vrei sa cuprinda lucrarea ta. Acest plan va sta la temelia lucrarii si de aceea, trebuie gandit bine de tot. Modificari vor aparea frecvent din cauza diferitelor surse pe care le vei descoperi, dar structura de baza ramane in esenta aceeasi. Odata realizat, ofera-l profesorului spre aprobare. Daca e ok, esti gata de treaba.

8. Fixeaza deadlineuri. Vei avea nevoie de aceste deadlineuri pentru a te responsabiliza, iar ele pot sa iti fie impuse de catre profesor sau sa ti le impui singur – cel mai logic ar fi sa fie stabilite pe capitole.

9. Incepe efectiv sa scrii! Inceputul este cel mai greu. Incepi sa studiezi bibliografia, informatia se acumuleaza, dar pare imposibil sa incepi efectiv sa asterni ideile. Sfatul meu este sa citesti avand in minte o structura foarte clara a capitolului, iar odata ce intalnesti informatii conform acelei structuri, noteaza-le. Incetul cu incetul, ideile se vor lega, pagini vor fi scrise, iar un prim capitol va fi gata.
Acestea sunt sfaturile pe care le pot oferi, situatii sau greseli pe care eu le-am intalnit in procesul de scriere al licentei, proces care este in curs de desfasurare, in cazul meu. Pana in iunie, la prezentarea acesteia, voi reveni cu detalii care mai pot apare pe parcurs. Daca mai aveti sfaturi folositoare, retete de succes sau intrebari, nu ezitati sa le impartasiti intr-un comentariu.

Pe site-ul Lucrari de Licenta puteti cere sfaturi sau puteti comanda o lucrare de licenta unica.

Categorii
Facultate

Redactarea unei lucrari de licenta

Redactarea lucrarii de licenta este o operatiune importanta care presupune la randul ei mai multe etape. Mai intai, trebuie sa se procedeze la asigurarea unei concordante intre structura preliminara si baza documentara si sa se faca corectiile si modificarile necesare.

Urmeaza etapa de delimitare si redactare a textului, pe capitole, subcapitole, studii de caz, concluzii, anexe, reprezentari grafice, imagini, bibliografie. Nu exista o reteta unica in redactarea unui text, dar se impun cateva aspecte care ofera lucrarii consistenta si relevanta:

  • exprimare concisa,
  • claritate,
  • inlantuirea logica a ideilor,
  • abordarea critica a problematicii,
  • originalitate,
  • respectarea normelor gramaticale si a celor ortografice si de punctuatie.

Ideile, opiniile, afirmatiile din textul lucrarii trebuie sa se bazeze pe bibliografia consultata si pe propriile analize. Este de preferat sa se faca distinctia intre rezultatele anterioare si cele ale absolventului, sa se poata depista cu usurinta contributia adusa in campul cercetarilor economice prin lucrarea asumata.

Un aspect deosebit de important consta in respectarea dreptului de autor reglementat prin legislatia internationala, europeana si romaneasca. In activitatea de redactare a lucrarii, in literatura de specialitate s-a impus formula EARS care inseamna Elimina Adauga Reorganizeaza Substituie. Aceasta presupune o adaptare permanenta a textului in functiei de documentatia realizata, evolutia cercetarilor in domeniu, cerintele coordonatorului stiintific, exigentele si importanta temei etc. Eliminarea se impune atunci cand informatiile despre subiect abunda si/sau se suprapun si sunt deja extrem de cunoscute. Adaugirile sunt necesare pentru argumentarea opiniilor exprimate si consolidarea textului si a concluziilor. Reorganizarea este o activitate necesara spre finalul lucrarii cu scopul stabilirii structurii finale, in functie de date si informatiile prezentate, de succesiunea logica a discursului stiintific. Substituirea nu inseamna eliminarea sau inlocuirea unor texte cu altele, ci mai degraba identificarea informatilor si argumentelor care sustin cercetarea si renuntarea la cele de prisos sau la cele arhicunoscute si mai putin necesare in construirea textului.

Unele lucrari de licenta au un caracter teoretic mai accentuat, iar altele mai aplicativ in functie de tema tratata se pot insera in cuprinsul acesteia studii de caz. Uneori lucrarea insasi este un studiu de caz. Indiferent de situatie, studiile de caz sunt necesare, obligatorii si utile in demersurile stiintifice. Pentru ilustrarea acestora puteti folosi in cuprinsul lucrarii casetarea informatilor prezentate.

Un text pentru o lucrare de licenta, poate fi ilustrat cu tabele, grafice, imagini etc. Utilizarea tabelelor si graficelor este mai mult decat necesara, deoarece acestea exprima evolutiile in timp a unor tendinte economice si sunt indispensabile pentru cercetarile economice. Pentru o mai buna operativitate, in structura sau cuprinsul lucrarii poate aparea o sectiune numita Lista tabelelor, graficelor si imaginilor.

Categorii
Facultate

Primii pasi privind lucrarile de licenta economice

Activitatea de elaborare a lucrarii trebuie sa reprezinte o continuare fireasca a activitatii universitare si de pregatire profesionala a studentilor. Scopul acestor lucrari de licenta este cel al finalizarii studiilor si atingerea unor standarde de calitate in profesiunea aleasa. Pe de alta parte, lucrarea de licenta trebuie sa reprezinte si sa faca dovada consistentei in specializarea urmata pe parcursul anilor de studii. Pentru a raspunde acestor cerinte, mai intai, studenti trebuie sa se preocupe de delimitarea temei sau stabilirea titlului lucrarii. Aceasta activitate se poate realiza prin cunoasterea si exploatarea ofertei catedrelor si cadrelor didactice din facultatea la care studiaza, dar si prin propunerile facute de studenti.

Titlul lucrarii trebuie sa acopere aria studiilor si stiintelor economice. Nu se poate alege un titlu pentru lucrarea de licenta care se refera sau se regaseste in campul de investigatie al stiintelor si/sau disciplinei neeconomice. Pot fi abordate teme interdisciplinare dar care au ca obiect de analiza sfera vietii si activitatii economice. Titlul lucrarii poate fi precedat de un supratitlu sau urmat de un subtitlu prin care autorul sa delimiteze, mai precis, sfera investigatiei sale.

Coordonatorul stiintific poate fi oricare din cadrele didactice ale programului de studii universitare de licenta, avand titlul stiintific de profesor universitar doctor, conferentiar universitar doctor, lector universitar doctor/doctorand. Asistentii universitari doctori sau doctoranzi, pot coordona in mod exceptional lucrari de licenta numai in co-tutela cu cadre didactice superioare.

Daca studentul urmeaza, la o facultate economica, doua sau mai multe specializari, nu poate sa opteze pentru aceeasi tema si sa elaboreze o singura lucrare de licenta. Acest aspect este valabil si in cazul in care sunt urmate studii, la nivel de licenta, la alta facultate cu sau fara profil economic. Poate insa se utilizeze baza informativa si documentara a temei sau a subiectului si pot fi dezvoltate cercetarile interdisciplinare, multidisciplinare, pluridisciplinare si transdisciplinare. Prin aceasta se realizeaza o anumita integrare intre diferite domenii ale cunoasterii si utilizarea unui limbaj comun, dar si a unui schimb de idei, informatii, notiuni, concepte, metode si tehnici de cercetare. In acest context, titlul si continutul lucrarii pot fi adaptate si nuantate, fara sa prezinte suprapuneri, paralelisme sau unele repetari sau reluari care contravin exigentei si eticii stiintifice si academice.

Odata aleasa tema, in functie de cerintele conducerii academice a facultatii, a catedrelor si cadrelor didactice, se vor intocmi documente preliminare si se vor obtine avizele necesare pentru acceptarea intregistrarii acesteia.

Ai nevoie de ajutor? Comanda o lucrare de licenta unica, la cel mai bun pret.

Categorii
Facultate

Sfaturi privind realizarea lucrarii de licenta

Prin acest articol doresc sa va impartasesc din experienta proprie cateva sfaturi privind realizarea unei lucrari de licenta. Ca student de cele mai multe ori timpul alocat facultatii este cat destul de mic asa ca incearca sa urmaresti sfaturile de mai jos pentru a-ti realiza lucrarea de licenta intr-un timp cat mai scurt si cat mai eficient.

1. Incearca cat mai din timp posibil sa-ti alegi tema pentru lucrarea de licenta, recomandat ar fi chiar de la inceputul ultimului an de facultate.

2. Daca tot ai posibilitatea sa-ti alegi ce tema doresti, gandeste-te totusi ca trebuie aleasa o tema intr-un domeniu in care detii cunostiintele necesare realizarii ei, asa ca fa-ti o lista cu posibile teme pentru lucrarea de licenta si prin eliminare stabileste-ti tema finala.

3. Dupa ce ai ales tema, vei avea nevoie de un profesor indrumator, care bine inteles trebuie ales in functie de materia aferenata lucrarii. Cu toate ca nu pare atat important acest aspect, nu este asa, pentru ca finalizarea lucrarii de licenta este un proces de lunga durata, timp in care va trebui sa colaborezi des cu profesorul indrumator.

4. Impreuna cu profesorul indrumator realizeaza un cuprins pentru lucrarea de licenta, deoarece conteaza experienta lui si iti poate oferi sfaturi destul de subiective vis-a-vis de cerintele pentru o lucrare de licenta buna.

5. Odata stabilita structura lucrarii incepi sa aduni materiale necesare (carti, cursuri, tratate, etc.) si sa trasezi cateva linii dupa care vei dezvolta ulterior lucrarea.

6. Foarte important incearca sa-ti fixezi termene limite, de exemplu, pentru primul capitol al lucrarii sa nu lucrezi mai mult de doua saptamani…

7. Nu trebuie sa vezi realizarea unei lucrari de licenta ca pe o corvoada, gandeste-te ca este ultimul pas si vei termina facultatea, asa ca incearca sa dai tot ce poti pentru o nota cat mai mare.

Daca nu ai timp sa-ti faci lucrarea de licenta sunt multe site-uri pe internet care ofera lucrari de licenta la comanda.

Categorii
Facultate

Cum se realizeaza bibliografia lucrarii de licenta

Ce este o bibliografie?

O bibliografie este o lista a tuturor surselor (carti, reviste, referate, pagini web, etc.) folosite pentru obtinerea de informatii atunci cand se realizeaza o lucrare.

In cazul unei lucrari de licenta, bibliografia este ultima parte a lucrarii ce va contine lista tuturor surselor de informatie folosite de catre absolvent pentru intocmirea lucrarii. Bibliografia nu se numeroteaza ca si capitol al lucrarii.

Veti gasi ca e mai usor sa pregatiti bibliografia daca urmariti fiecare carte, enciclopedie sau articol pe care le folositi cand cititi si cand luati notite. Incepeti o bibliografie preliminara sau o ciorna, insirand pe o foaie separata toate sursele consulatate. Notati titlul complet, autorul, editura, pagina, localitatea si data publicarii fiecarei surse. De fiecare data cand inregistrati o informatie sau cand citati o sursa, puneti o nota de subsol sau o paranteza cu datele ei: titlu, autor, volumul, pagina. Cand terminati de scris lucrarea, puteti folosi informatiile de pe fisele dvs verificand bibliografia.

Cand asamblati o bibliografie la final, enumerati sursele (texte, articole, interviuri etc), in ordinea alfabetica dupa numele autorilor (atentie, nu prenume). Sursele care nu au autori (enciclopediile, filmele) ar trebui sortate alfabetic dupa titlu. Exista diferite formate pentru bibliografii, astfel incat trebuie sa va consulatati profesorul indrumator pentru a nu trebui sa o rescrieti de mai multe ori, sau, si mai rau, pentru a nu fi depunctat la evaluare.

O lucrare de licenta cu o bibliografie bogata va demonstra ca eforturile pentru realizarea ei au fost considerabile. Ca ultim sfat, incercati sa nu treceti in bibliografie surse pe care nu le-ati folosit!

Categorii
Facultate

Lucrari de licenta pentru studenti grabiti

Desi nu e perioada sesiunii, stiind ca romanul isi face vara sanie si iarna caruta, am intrat mai repede in febra cautarii unei lucrari de licenta ce va trebui sa o prezint la finalul studiilor.
Si cum Google e cel mai bun prieten al omului la o prima cautare am gasit un site care indruma studentul in realizarea unei Lucrari de licenta. http://www.lucrari-de-licenta.com

Discutand cu persoana care a raspuns la emailul meu mi-a dat toate informatiile necesare in alegerea unei lucrari de licenta, care dupa parerea mea avizata ma va ajuta sa iau un calificativ destul de bun.
Stiu ca un student ar trebuie sa-si realizeze de unul singur lucrarea de licenta dar din din cauza serviciului full time , serviciu din fericire bine platit , am ales aceasta cale in care sa deleg pe cineva care sa se ocupe in alegerea si redactarea unei lucrari de licenta in locul meu.
Persoana cu care am discutat pare in tema cu modalitatea in care se face alegerea, etapele ce trebuiesc parcurse in alegerea si redactarea unei lucrari de licenta. Inainte am cerut un cuprins al acelei lucrari care mi-a fost livrat pe mail asa ca sa stiu si eu despre ce este vorba inainte de citi lucrarea finala si sa vad lucrarea de dizertatie a fost bine aleasa si structurata si nu in ultimul rand preturile competitive si personalul bine pregatit.
Am stabilit de comun acord ca acea lucrare de licenta sa fie livrata pe email urmand ca printarea si legarea sa o fac eu ( avantajele serviciului ). Am inteles de pe site ca se poate alege ca modalitati de livrare a lucrarii de licenta: CD-ul, care va fi trimis prin posta; document printat, la care va trebui sa platiti ceva in plus, dar daca nu aveti posibilitatea de al tipari mi se pare o buna solutie, si varianta pe care am ales-o eu, cea de trimitere a lucrarii de licenta pe mail in format electronic. Daca studiati sau locuiti prin imprejurimile orasului Targoviste lucrarea de licenta poate fi livrata si personal.

Categorii
Facultate

Sfaturi utile pentru alegerea profesorul indrumator in cazul lucrarilor de licenta

In primul rand trebuie tinut cont ca nu poate coordona independent o lucrare de licenta decat un cadru didactic care are titlul stintific de lector, conferentiar sau profesor universitar. In ceea ce priveste asistentul universitar, daca este doctor sau doctorand, poate indruma numai sub coordonarea titularului de disciplina.

In al doilea rand ar fi bine sa va interesati la prieteni sau fosti colegi mai mari care au terminat, care sunt profesorii seriosi pentru a lua o lucrare la ei. Acesta este un lucru important din mai multe aspecte de vedere:

 • sa nu fie tipul de profesor care nu este de gasit mai mereu prin facultate sau mereu te amana cu vorba ca nu are timp;
 • sa nu tina pana in ultimul moment sau sa aiba pretentii excesive etc.
 • iti poti da si singur seama din timpul cursurilor care profesori crezi ca ti s-ar potrivi ca si indrumator de proiect.

Intr-un cuvant ai nevoie de un profesor care sa se implice alaturi de tine prin oferirea de consultatii, informatii si sfaturi utile privind o realizare optima a lucrarii (de diploma, dizertatie, doctorat).

Si nu in ultimul rand, poate cel mai important sfat, incercati sa alegeti un profesor coordonator care sa faca parte si din comisia de examinare deoarece:

 • insemana ca este un profesor important al facultatii respective, din moment ce face parte din comisia de examinare;
 • are experienta in acest domeniu si va poate oferi sfaturi folositoare;
 • in timpul sustinerii proiectului, daca nu va descurcati, va poate sari in ajutor;
 • facand parte din comisia de examinare, automat va avea un cuvant de spus in privinta notei dumneavoastra!

Ai nevoie de consultanta in privinta realizarii unei lucrari de licenta. Nu ezita sa ne contactezi!

Categorii
Facultate

Cum alegi tema pentru lucrarea de licenta?

In primul rand trebuie sa eviti alegerea unei teme pentru lucrarea de licenta doar din motivul ca „suna bine”! In cele mai multe cazuri, dupa terminarea facultatii nimeni nu o sa te mai intrebe ce tema ai avut la licenta. In al doilea rand evita o tema complexa, pe care nu o intelegi sau pentru care nu ai destul material documentar deoarece iti va fi greu sa finalizezi o astfel de lucrare.

Daca pleci de la o tema buna, documentata si o prezinti bine in fata comisiei de licenta o sa ai garantata o nota cat mai mare!

In alegerea temei pentru o lucrare de licenta ai urmatoarele posibilitati:

 • profesorul indrumator sau facultatea iti pune la dispozitie o lista din care poti sa-ti alegi tema lucrarii de licenta;
 • iti poti alege dupa bunul plac tema in domeniul dorit de tine;
 • daca nu ai timpul necesar realizarii lucrarii, atunci poti apela la diverse site-uri de consultanta pentru lucrari de licenta.

Nu te grabi sa iei o decizie in legatura cu una din situatiile de mai sus. Mai intai consulta bibliografia existenta in domeniu, discuta si cu profesorul indrumator care iti poate oferi sfaturi importante si folositoare pentru alegerea temei lucrarii de licenta.

Bineinteles, perfect ar fi sa gasesti o tema care sa sune bine, la materia ta preferata si sa ai la ea resurse din belsug pentru o elaborare cat mai precisa si corecta a temei respective. Daca alegi calea aceasta va trebui sa depui un efort considerabil atat in documentarea lucrarii de licenta cat si tehnoredactarii acesteia, dar si satisfactia va fi pe masura!