Fatetele laminate ceramice

posted in: Sanatate | 0

Fatetele ceramice sunt sunt acele cochilii sau carapace foarte subtiri care se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, pentru a imbunatati aspectul zambetului.

Fatetarea dentara reprezinta o procedura stomatologica restaurativa ce se incadreaza in categoria esteticii dentare prin imbunatatirea formei, pozitiei, aspectului si culoarii dintilor.

Fatetele dentare pot fi realizate atat din material ceramic (sau ceramica pe suport de zirconiu), cat si din rasini compozite fizionomice; cele din ceramica sunt realizate indirect sau in cabinetul stomatologic, prin tehnica Cerec, iar cele compozite pot fi realizate indirect sau direct, prin modelare in interiorul cavitatii orale – bonding. Fatetele ceramice sunt mai rezistente, mai scumpe si au o durata de viata mai indelungata (pana la 15 ani) decat cele din materiale compozite (pana in 2 ani). Totodata, materialul compozit isi poate schimba culoarea in timp, insa ceramica are transluciditatea si stralucirea smaltului natural.

 

Indicatii pentru fatete ceramice
Fatetarea poate fi realizata pe un singur dinte sau pe mai multi, chiar pe intreaga portiune a arcadelor vizibila in timp ce zambim – de obicei pana la 5 dinti anteriori pe fiecare arcada. Acestea pot rezolva probleme dentare ca:
– spatieri si diasteme (strungareata);
– fracturi de unghiuri in smalt si fisuri ale dintilor;
– discromii datorate tratamentelor endodontice, medicamentelor sau fluorozei;
– eroziunea smaltului;
– dinti strambi, inegali si nealiniati corect;
– obturatii mari inestetice pe dintii anteriori;
– hipoplazii de smalt;
– amelogeneza imperfecta;
– dinti prea scurti;
– dinti cu o rotatie usoara;
– dintii conoizi.

 

Contraindicatii pentru fatete ceramice
– scrasnirea dintilor; fatetele din material ceramic se pot fisura sau sparge cu usurinta la un pacient care sufera de bruxism.
– o cantitate de smalt necorespunzatoare sau insuficienta;
– boli parodontale active si descompunere dentara – dintii ce urmeaza a fi fatetati trebuie sa fie sanatosi;
– igiena orala deficitara;
– morfologie coronara nefavorabila;
– ocluzie mai mare.

 

Cum se intretin fatetele dentare?
Dupa aplicare fatetele ceramice sunt foarte rezistente iar dieta normala nu le va deteriora. Nu sunt necesare tratamente de intretinere suplimentara, decat de spalarea corecta a dintilor si vizite semestriale de igienizare la cabinetul stomatologic.

 

Sursa: Hyperdent Implantologie

Follow gabs:

http://recyclingtheworld.co/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *