Filme online vs Carte

posted in: Film | 0

In mediul online se disputa foarte mult eficienta unui film online versus o carte citita.

Foarte rar se întâmplă să poți face o comparație obiectivă între cele două, carte/film, deoarece experiențele nu sunt, bineînțeles, simultane, iar prima impresie/experiență trăită e de obicei mai puternică și o influențează major pe cealaltă. Contează deci destul de mult, cum s-a mai zis mai sus, dacă ai citit mai întâi cartea sau nu. Și e normal ca lectura să îți ofere o experiență imaginativă cu mult mai multe grade de libertate decât filmul. Când citești, tu ești „regizorul”, îți creezi singur universul în care se desfășoară acțiunea, îți construiești tu personajele etc, nu ești „prizonierul” viziunii artistice a regizorului care face filmul. în cazul ecranizărilor mai intervine și regula limitei de timp (puține filme își permit să depășească 90 de minute, de obicei cele de 180 sunt considerate „epice” și doar marii regizori, în superproducții, își permit să țină spectatorul lipit câte 3 ore de scaun). Asta înseamnă că – vrei, nu vrei – ai să vezi „Război și Pace” pe fast forward, cu toate dezavantajele care decurg de aici.

De cele mai multe ori nu s-a incercat reproducerea cinematografica a unei carti ci adaptarea ei la cinema. Sunt doua chestii total diferite si trebuie respectate fiecare in felul ei. Sa luam filmele lui Kubrick de exemplu. Filme extraordinare. Majoritatea luate dupa carti. Dar vedem in The Shining aceeasi desfasurare a evenimentelor ca in carte? Nu intocmai…pentru ca asta s-a si vrut. O separatie intre cele doua arte. Filmul e film, cartea e carte. E ridicol sa vin eu, regizor dornic sa-mi las amprenta in lumea cinematografica si sa iau o carte pe care nu eu am scris-o si sa o pun, pagina cu pagina, pe ecranul imens al cinematografului.

Există însă un caz particular în care cartea e aproape întotdeauna mai proastă decât filmul. Carte care însă „basic” este o novelizare. Adică e o carte apărută după film, scrisă de autor după scenariu (pe care, de regulă, îl descrie în detaliu, fără prea mari pretenții artistice). Genul ăsta de cărți apar pentru a se mai scoate un ban „cinstit” de pe urma popularității filmului, rareori au valoare intrinsecă.

In concluzie nevoia omului de a explora de a cunoaste este diferita, o carte buna poate inspira un film pe masura, ambele variante sunt un castig pentru individ, si toti o ecranizare video poate da sens viu al unui mesaj tiparit. Filme online pot fi o solutie viabila pentru cunoscatori.

http://www.online-filme-online.com/

Follow amercules:

Latest posts from

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *