Genova – un orasel turistic aflat la malul Marii Mediterane

posted in: Obiective turistice | 1

Genova a fost fondata de ligurieni in jurul secolului IV I.C. si a fost distrus in anul 205 I.C. de Mago, fratele generalului cartaginez Hannibal. Romanii l-au refacut si l-au transformat intr-un important centru comercial.

In Evul Mediu Genova a devenit “Mareata Republica Maritima” datorita comertului facut cu Orientul si a prazilor provenite de la Cruciade.

Secolul XIV este cunoscut ca si “ secolul genovezilor” deoarece acestia au imprumutat bani conducatorilor Europei, facand din Genova una din marile puteri ale timpului, mai ales dupa alianta facuta cu Regele Carol al V-lea in 1528.
Dar, sa lasam istoria la o parte si sa vedem ce ne ofera astazi “La Superba” (Genova a fost poreclita si “Cea Mandra” datorita trecutului sau glorios).

Portul Vechi este in prezent un spatiu rezidential, dupa ce zona comerciala a portului a fost refacuta la inceputului anilor ’90 cand acesta s-a extins pana la ceea ce astazi se numeste Spatiul Expo. Acesta a gazduit expozitia de la Genova din 1992 in timpul celei de-a 500 aniversari a descoperirii Americii de catre Cristofor Columb, si se intinde de la Piazza Caricamento pana in zona Ponto Parodi.
Tot in zona portului vechi se afla impresionanta galera Neptun, o reconstructie extravaganta a unei vechi galere pirateresti. Aceasta a fost folosita in filmul “Piratii” a lui Roman Polanski, si se poate vizita.
Langa galera Neptun se afla celebrul Aquarium din Genova, cel mai mare din Europa. El contine 71 de cavarii si 800 de specii de animale marine cu peste 10.000 de specimene. In cei peste 600 mp de expozitie puteti vedea fiecare tip de specie marina, de la pinguini si rechini, la broaste testoase si delfini.

Palazzo Reale aflat pe via Balbi, a fost rezidenta familiei regale Savoia. Astazi este un muzeu national si merita o vizita pentru salile sale spectaculoase, terasele impresionante si superba gradina cu plante exotice.
In Catedrala San Lorenzo puteti vedea multe capele, altare si fresce impresionante construite in secolele XIV – XV, dar cel mai mult va recomand sa vizitati muzeul catedralei unde puteti vedea obiecte cu o valoare istorica deosebita: un vas din sticla verde considerat candva Sfantul Graal, Crucea lui Zaharia (secolul X) sau tava pe care se crede ca a fost asezat capul Sf.Ioan Botezatorul.

Cele mai frumoase palate din Genova se afla pe strada Nuova. Aceasta a fost creata in 1550 ca zona rezidentiala pentru cele mai importante familii ale orasului de la acea vreme. Aici se afla Palazzo Rosso (un palat din secolul XVII ce detine colectia de arta a familiei Brignole-Sale), Palazzo Bianco (pinacoteca de aici ofera o panorama ampla a picturilor italiene realizate de Veronese, Lippi, Caravaggio, dar si lucrari ale unor pictori flamanzi precum Memling, Rubens sau Van Dyck) si Palazzo Doria Tursi (aici puteti admira vioara lui Niccolo Paganini, o expozitie impresionanta de obiecte de arta decorativa si monezi, dar si instrumente vechi de cantarit ce au apartinut Republicii Genoveze).

Conlcuzionand, aveti ce face pe parcursul a 3-4 zile in cazul in care vizitati Genova. Daca dispuneti de mai mult timp puteti face si o excursie de o zi la celebrele satuce aflate la malurile Mediteranei, ce alcatuiesc pitorescul Cinque Terre.

  1. Mariusescu

    heheeeee, geneva nu mai e ce era in urma cu 10-15 ani. s-au inmultit romanii si aici, acum gasesti si restaurante romanesti. atunci la ce mai pleci in concediu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *