Girofaruri auto: riscurile asupra sănătății. Cazul epilepsiei.

posted in: Boli | 0

Specialiștii Overlords, cel mai mare magazin online de girofaruri auto din România, având permanent în stoc sute de girofaruri, atrag atenția asupra pericolelor care vin la pachet odată cu achiziția unor girofaruri de slabă calitate.

Epilepsia este una dintre tulburările neurologice cele mai grave și este o boală care poate lovi fără discriminare. Dar puțină lume este conștientă de faptul că există factori patogeni declanșatori ai acestei boli teribile, pe care de multe ori îi întâlnim la tot pasul, fără să ne dăm seama. Epilepsia se manifestă prin convulsii puternice și incontrolabile și, deși e una dintre cele mai vechi boli neurologice atestate (cercetătorii găsind mențiuni care par să descrie această teribilă boală în papirusuri egiptene din timpul faraonului Tutmosis al II-lea, care a domnit în jurul anului 1500 î.Chr.), medicina încă nu a reușit să descopere un tratament care să o vindece complet. Există tratamente medicamentoase sau prin neurostimulare, sau o combinație a celor două, dar nici unul nu e perfect. La ora actuală cel mai avansat tratament este unul de pionierat care implică introducerea unor mici electrozi în porțiunea afectată a creierului. Electrozii declanșează periodic mici impulsuri electrice având drept scop echilibrarea activității neuronale. Deși nu e perfect, acest tratament prin neurostimulare a reușit să reducă în proporție de peste 93% crizele pacienților afectați dar, din păcate, este accesibil numai în anumite clinici de top din Statele Unite ale Americii, la un cost pe măsură.

Lumina, factor declanșator patogen pentru crizele de epilepsie

Deși medicii nu știu ce poate declanșa o criză de epilepsie, este un fapt cunoscut și recunoscut că izbucnirea bruscă a unor flashuri luminoase, jocuri de lumini etc. poate fi un factor declanșator foarte grav. De altfel, multe persoane afectate suferă prima criză aflându-se la volan și din această cauză bolnavilor de epilepsie le este în general interzisă conducerea automobilului, cel puțin pe perioada pe care se află sub supraveghere medicală.

Cei mai mulți bolnavi nu știu că sunt suferinzi sau că pot suferi de această boală, și nu devin conștienți de ea până la bătrânețe. Din păcate, chiar și pentru populația sănătoasă, traficul auto din zilele noastre conține pericole la tot pasul și unele dintre ele vin de unde ne așteptăm mai puțin: de la mașinile cu girofar auto.

Piața de girofaruri auto este reglementată în toată lumea, inclusiv în România. Există legislație care prevede ce girofaruri pot fi utilizate, în ce scop, și cum anume. Pe vremuri comerțul cu girofaruri auto era închis, fiind monopolul statului și al autorităților publice. Totuși, practica a impus necesitatea deschiderii acestui domeniu către companiile private, mai ales că în legislația modernă utilizarea unui girofar nu mai reprezintă exclusivitatea autovehiculelor oficiale. S-a ajuns astfel la importul (nu doar în România!) a fel de fel de girofaruri extrem de violente, care, prin agresivitatea cu care luminează, reprezintă un adevărat pericol public.

Criza poate fi declanșată de lumina unor girofaruri auto

Aproximativ 0,5% din populație suferă de epilepsie în forme mai mult sau mai puțin grave. La nivelul României, asta înseamnă cca. 80-90.000 de oameni. Dintre aceștia doar câteva procente ar putea fi în pericol de a suferi o criză majoră din cauza unor flashuri luminoase. Probabil doar câteva mii! Riscul ca unul dintre acești oameni să primească drept în ochi un flash epileptogen de la un girofar e neglijabil, nu? Totuși, niciodată nu putem ști când se poate întâmpla acest lucru. Specialiștii au studiat riscul și au descoperit că riscul epileptogen depinde în general de doi factori:

– frecvență: cercetările făcute de Peter M. Jeavons și Graham Harding (1975), R.G. Hopkinson și John Bryan Collins („Ergonomics of Lighting”, 1970) sau Martin Orne (1986) au ajuns la concluzia că flashurile care operează la frecvențe de 10-20 Hz sunt cele mai riscante.
– luminanța (luminanța = raportul dintre intensitatea sursei luminoase și proiecția acesteia în plan): studiile științifice arată o luminanță de peste 20 cd/m2 (cd = „candelă” pe metru pătrat, „candela” fiind unitatea de măsură a intensității luminoase) e un pericol real pentru declanșarea unei crize. 20 cd / m2 e o valoare care depășește valoarea luminanței unui girofar de calitate.

Legislația nu prevede niște valori anume pentru aceste lucruri, dar ele sunt încorporate de către producătorii conștienți în girofarurile produse de ei, astfel încât riscurile asupra sănătății publice, chiar și cele mai mici, să fie complet îndepărtate.

Concluzie: achiziția unui girofar auto este și o chestiune de respect față de sănătatea publică

În urmă cu câțiva ani opinia publică a fost șocată de o tragedie produsă la Brăila când un șofer suferind de epilepsie nu a mai putut controla mașina și a intrat într-o stație de autobuz, provocând un adevărat carnagiu printre oamenii care așteptau liniștiți să plece la muncă. La vremea respectivă acesta ar fi declarat că a fost deranjat de niște flashuri luminoase provenind de la o reclamă de pe marginea drumului. Aceste tipuri de tragedii nu fac decât să ne conștientizeze asupra pericolelor achiziției unor girofaruri auto de proveniență incertă, neomologate. Pentru că un girofar de calitate nu trebuie neapărat să lumineze precum o orgă de lumini și să se vadă de la 10 kilometri, ci să respecte din construcție valorile de frecvență și luminanță care nu pun în pericol sănătatea publică. Din fericire, șoferii au acum posibilitatea să achiziționeze girofaruri de calitate, produse în Uniunea Europeană, la un preț absolut comparabil cu al unuia „no name” important cine știe de unde. Riscurile sunt prea mari pentru a neglija semnalele luminoase cu care circulăm pe drumurile publice…

Follow Ovidiu Florin Georgescu:

inginer sisteme A/V

Din 2007, Overlords este cel mai mare magazin de girofaruri auto din România. Privim această afacere cu responsabilitatea și respectul cuvenit față de clienții noștri. Să vinzi girofaruri e ușor, să o faci responsabil e mai dificil...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *