Legislatia actuala obliga scolile sa aiba toalete functionale, pentru a putea obtine autorizatia de functionare. In fiecare toamna, cu putine exceptii, scolile capata autorizatia, pentru ca legislatia nu se traduce intr-o realitate palpabila. Desigur, toaletele nu exista decat pe hartie, sau … in fundul curtii, caci nu exista canalizare in zonele respective. Neacordarea autorizatiei se datoreaza caderii efective a peretilor, sau lipsei ferestrelor.
Sa luam in considerare un caz specific, satele din jurul Bucurestiului. Desigur, autoritatile locale sunt responsabile cu funtionarea in bune conditii ale unitatilor scolare, dar in realitate, ce pot face ele ? Daca nu exista canalizare in intregul sat, e de la sine inteles ca nici scoala nu va beneficia de asa ceva. Singura facilitate de care este posibil sa dispuna scoala, este “apa curenta”. Stiti la ce se refera ? Un robinet in interiorul cladirii scolii, la care este furnizata apa de la un hidrofor. Atata tot, iar de cele mai multe ori este de forma, sau se foloseste numai de catre profesori. Locuind in Bucuresti, sau in orase mari, habar n-avem de ceea ce se intampla dincolo de limitele foarte stricte ale municipalitatii. Dincolo este o alta lume.
Bun, si ce se intampla cu toaletele ? Un exemplu real (desi fara nume exacte): intr-un sat de langa Bucuresti, unde autoritatile au decis ca trebuie sa plateasca o firma cu de trei ori mai mult suma necesara pentru imbunatatiri, s-au construit doua toalete, pentru profesori si pentru elevi. S-a ajuns pana la tavan. Aici ceva s-a impotmolit si lucrarea a ramas asa, adica peretii in picioare, gresie si faianta, numai ca toaletele erau nefolosibile, neavand acoperis. Apoi vremea rea a venit, cu ploaie si vant, si constructia a ramas in paragina, mai rau decat daca n-ar fi fost deloc.
Solutia generala este omniprezenta constructie din curte, poate chiar cu faianta si gresie, dar fara apa. Trist, dar adevarat. Se apeleaza apoi la vidanjare si desfundare canal. Asta, cand autoritatile locale decid ca trebuie sa faca si aceasta cheltuiala.
Lasă un răspuns